Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai - decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

281 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Ovidiu Silaghi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Procurorii DNA arată, în Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale, că în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.

"Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene", au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".

Silaghi a fost ajutat de Remus Şpan să pretindă şi să primească banii de la Nelu Iordache, au mai arătat procurorii.

Fostul ministru al Transporturilor a fost joi la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care îi sunt aduse în acest dosar.

Ovidiu Silaghi a declarat, la ieşirea de la DNA, că a citit înştiinţarea de urmărire penală din dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, dar deocamdată nu a văzut probele.

Întrebat dacă procurorii menţin acuzaţia că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

Întrebat dacă a discutat cu procurorii despre o eventuală imunitate de care ar beneficia, Silaghi a răspuns: "Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastră şi dau declaraţii".

Fostul ministru al Transporturilor a precizat că a venit la DNA pentru că doreşte să clarifice problema, pentru a termina "cât mai repede această poveste".

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a solicitat în 6 septembrie preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererea de urmărie penală pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, fapte care ar fi fost săvârşite când acesta era ministru al Transporturilor. Cererea a fost transmisă DNA de procurorul general al Parchetului instanţei supreme în 9 septembrie.

Şeful DNA a cerut procurorului general să sesizeze preşedintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din Parlament şi avizul nu mai putea fi dat de Camera Deputaţilor, aşa cum se solicitate în cererea din 19 august.

În 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat. Hotărârea Camerei Deputaţilor privind constatarea încetării mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 3 septembrie, că Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completând astfel locurile vacantate de Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis către Parlamentul European notificările pentru ocuparea de către liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, înainte ca demisiile din Camera Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Cel mai probabil cei doi vor fi validaţi în funcţii la nivelul Parlamentului European la şedinţa de luni, 9 septembrie, potrivit surselor citate.

În acest dosar, în 5 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de Remus Vasile Şpan, pentru complicitate la trafic de influenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă şi să primească 200.000 de euro şi servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade în contractul cu CNADNR.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Ştef, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.

Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost în 21 august la DNA, însă nu pentru a da o declaraţie în dosarul privind traficul de influenţă, ci pentru a fi audiat în cazul plângerii făcute de senatorul Valer Marian, în legătură cu presupuse fapte de corupţie privind referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Silaghi declara atunci, la ieşirea de la DNA, că denunţul lui Nelu Iordache "frizează logica", dar a admis că s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Şpan, "pe nepusă masă".

Silaghi a adăugat că, pus în faţa faptului împlinit, în condiţiile în care Nelu Iordache era la uşa lui, nu a putut să nu-i primească pe cei doi, dar a reafirmat că Nelu Iordache nu a avut cu el nicio sumă de bani.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici