Pacienţi cronici, puşi la rând pentru viaţă! Şase luni de pandemie, cu intervenţii chirurgicale amânate şi fără acces la investigaţii medicale

  • În România sunt în jur de 5 milioane de pacienţi cronici
  • Foarte mulţi nu au avut acces la investigaţii şi intervenţii chirurgicale în perioada pandemiei
  • Nicoleta, pacientă cu spondilită: Nu mi-am putut lua reţeta, am fost nevoită să apelez la alte medicamente
  • Dr. Horaţiu Ioani, Sp. Colentina: Vom putea să ne ocupăm de cazuri complexe care necesită anestezie generală de săptămâna viitoare
3687 afișări
Imaginea articolului Pacienţi cronici, puşi la rând pentru viaţă! Şase luni de pandemie, cu intervenţii chirurgicale amânate şi fără acces la investigaţii medicale

Nicoleta are spondilită anchilozantă, o afecţiune care îi dă dureri cumplite dacă nu-şi ia medicamentele la timp.

Pacienta trebuia să-şi ia reţeta de la medicul ei de la  Spitalul Judeţean Ilfov încă din iulie, dar asta nu a fost posibil pentru că acolo sunt îngrijiţi doar pacienţii Covid.

Nicoleta a fost nevoită să apeleze la alte medicamente analgezice pentru a scăpa de dureri.

„Era logic ca durerile să revină. A trebuit să iau pastile împotriva durerilor care nu sunt tocmai indicate în concentraţie şi doză, doar că numai aşa mi-am putut continua activitatea de zi cu zi”, povesteşte pacienta cu spondilită anchilozantă.

Nicoleta nu este din păcate un caz unic. În cele 6 luni de pandemie foarte mulţi pacienţi nu au avut acces la investigaţii medicale sau au fost amânaţi de la diferite intervenţii.

Medicul neurochirurg Horaţiu Ioani de la Spitalul Colentina  îţi spune că înainte de pandemie pe secţia de neurochirurgie a spitalului Colentina se făceau 1000 de operaţii, însă acum numărul este de 10 ori mai mic! Pe secţie încă nu se fac operaţii complexe, pentru că zona de ATI care deserveşte neurochirurgia are pacienţi Covid.

„Secţia a început să funcţioneze acum două săptămâni, pentru cazuri minore, care nu necesită o anestezie generală, de exemplu infiltraţii, consultaţii pe foi de zi, şi, pentru cazuri mai complexe, sperăm că de săptămâna viitoare, avem semnale că vom putea să începem cazuri mai complexe care necesită anestezie generală, de exemplu operaţii pentru tumori cerebrale”, spune dr. Horaţiu Ioani, neurochirurg la Spitalul Colentina din Capitală.

„Situaţia este complicată pentru că în România programele naţionale se derulează prin spitale, acele spitale pe care le-am văzut în stare de urgenţă închise, care acum în stare de alertă în multe este blocat accesul. Avem mesaje de la pacienţi care aşteaptă din luna iulie, în luna august ca să poată să intre în tratament, ceea ce nu se întâmplă”, explică şi Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Te mai anunţ şi că nu există nicio statistică oficială cu numărul celor care sunt în stare gravă pentru că nu au avut acces la tratamente sau investigaţii, sau cu numărul celor care s-au stins din cauza asta. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici