Pacienţi evacuaţi de la Spitalul „Foişor”, devenit suport COVID. Ordinul lui Arafat. Zeci de oameni protestează vineri noaptea

  • Spitalul Foişor din Bucureşti devine spital COVID-19.
  • Pacienţii non-COVID sunt mutaţi, vineri seara, în alte unităţi spitaliceşti.
  • Raed Arafat: Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis în cursul zilei.
  • Acţiunea de la spital a stârnit numeroase reacţii vineri noaptea, atât în mediul online, din partea politicienior, dar şi în faţa spitalului, unde mai mulţi oameni au venit să protesteze.
  • Poliţia şi Jandarmeria sunt prezente la evacuarea bolnavilor non-COVID.
6108 afișări
Imaginea articolului Pacienţi evacuaţi de la Spitalul „Foişor”, devenit suport COVID. Ordinul lui Arafat. Zeci de oameni protestează vineri noaptea

Pacienţi evacuaţi

UPDATE 12:20 Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană, spune despre scandalul de la Spitalul Foişor că reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi creşte neîncrederea românilor.

UPDATE 09:45: Reprezentanţii Spitalului Foişor au declarat sâmbătă că mai trebuie evacuaţi ultimii 8 pacienţi ortopedici, după care urmează pregătirea circuitelor pentru bolnavii COVID-19.

UPDATE 01.15: Ministerul Sănătăţii transmite că modul în care s-a făcut evacuara este „regretabil”

Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina oficială de Facebook o serie de precizări privind evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor şi transformarea unităţii medicale în Spital COVID.

Potrivit comunicatului, decizia de a transforma Spitalul Foişor în unul COVID a venit ca o soluţie de urgenţă în condiţiile în care numărul pacienţilor în stare gravă este în continuă creştere şi unităţile speciale din Bucureşti nu mai fac faţă.

„Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, scrie MS.

Spitalul Foişor are o secţie de terapie intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. „Sub jumătate din secţia de terapie intensivă era ocupată. Sâmbătă dimineaţă spitalul va începe să primească pacienţi COVID”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că situaţia în unităţile de primiri urgenţe este serioasă, în condiţiile în care pacienţi din Bucureşti au fost trimişi în alte zone, cu avionul. „Contează orice oră când avem pacienţi de terapie intensivă în unităţile de primiri urgenţe”, a spus Arafat.

UPDATE 10 aprilie, 00.03: Jandarmeria Bucureşti spune că încearcă să calmeze oamenii adunaţi în faţa Spitalului Foişor

Reprezentanţii Jandarmeriei au transmis un comunicat de presă în care spun că au intervenit la Spitalul Foişor după ce un grup de oameni s-împiedică mutarea unor pacienţi. 

„În zona spitalului s-a strâns un grup de persoane, care prin acţiunile desfăşurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienţi şi nu a respectat măsurile de ordine publică şi protecţie luate de jandarmi în acest context. Scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condiţiile normale de siguranţă pentru personalul medical si pacienţii care sunt transferaţi”, transmite Jandarmeria Bucureşti.

Jandarmii le recomandă persoanelor prezente să respecte recomandările şi măsurile de siguranţă publică pentru a preveni eventuale evenimente care pot tulbura ordinea publică şi siguranţa pacienţilor evacuaţi.

Cum argumentează Raed Arafat decizia 

 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis, vineri, că îi pare rău pentru disconfortul creat de evacuarea Spitalului „Foişor”, dar situaţia COVID-19 obligă autorităţile să ia decizii care sunt necesare pentru viaţa tuturor pacienţilor. 

Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis în cursul zilei, spune Arafat, fără a preciza ora.

 

Ordinul dat de către şeful DSU, Raed Arafat
 
 
 

Reacţii după evacuarea pacienţilor de la Spitalul „Foişor”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis, vineri, că îi pare rău pentru disconfortul creat de evacuarea Spitalului „Foişor”, dar situaţia COVID-19 obligă autorităţile să ia decizii care sunt necesare pentru viaţa tuturor pacienţilor. 

Marcel Ciolacu le transmite guvernanţilor că evacuarea spitalelor noaptea reprezintă acte criminale. „Ar trebui să înfundaţi puşcăriile, nu să ieşiţi la televizor să explicaţi inexplicabilul”, spune liderul PSD.

Vicepreşedintele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, secretarul de stat Andrei Baciu, a spus, vineri seara, că transferul pacienţilor de la Spitalul „Foişor” a început la ora 15.00 şi procesul s-a prelungit, cerând scuze celor care au suferit neplăceri. 
 
Şi Gabriela Firea a reacţionat, la rândul său. Imaginile cu evacuarea pacienţilor de la Spitalul „Foişor” din Capitală „par dintr-o ţară din lumea a treia”, spune senatorul PSD.
 
 
 
Sursa video: ŞTIU Aleph News
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici