Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României

Aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost tăiat ilegal din pădurile din Neamţ, Iaşi, Bacău, Botoşani şi Suceava, inspectorii Gărzii Forestiere Suceava aplicând, în 2016, peste 840 de contravenţii, cele mai multe la instalaţiile de debitat lemn şi la depozite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

864 afișări
Imaginea articolului Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României

Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cursul anului 2016, în urma controalelor de pe raza judeţelor Neamţ, Iaşi, Bacău, Botoşani şi Suceava s-a constatat faptul că s-au tăiat ilegal 23.381 de metri cubi de lemn, valoarea pagubelor fiind de 4.780.971 de lei.

În aceste cazuri, au fost aplicate 842 de contravenţii în domeniul silvic, cele mai multe dintre ele, respectiv 400, în urma controalelor efectuate la instalaţiile de debitat lemn şi la depozite.

Găşpărel a spus că datorită „Radarului Pădurilor” anul trecut s-a constatat o scădere a volumului de masă lemnoasă tăiată ilegal, în special în judeţul Suceava.

„Datorită eficientizării sistemului Radarul Pădurilor, volumul de lemn transportat sau comercializat ilegal a scăzut semnificativ”, a declarat Mihai Găşpărel, adăugând că Garda Forestieră Suceava actualizează periodic zonele din judeţul Suceava cu infracţionalitatea silvică cea mai ridicată astfel încât programarea controalelor să reducă riscul apariţiei unor ample tăieri ilegale de arbori.

Potrivit lui Găşpărel, anul trecut au fost efectuate 160 de controale în domeniul tăierilor şi furturilor de arbori, în urma cărora au fost constatate 120 de infracţiuni, fiind aplicate 32 de contravenţii pentru tăieri ilegale de arbori cu diametre mici, iar volumul de lemn tăiat ilegal a fost de 23.381 de metri cubi, cu o valoare a pagubelor de 4.780.971 de lei.

Tot în cursul anului trecut, inspectorii Gărzii Forestire Suceava au aplicat 184 de contravenţii în valoare de 102.500 de lei pentru neasigurarea pazei pădurilor, Găşpărel arătând că pe zona de competenţă a Gărzii Forestiere Suceava suprafaţa pădurilor administrate este de 1.477.000 de hectare de fond forestier, iar suprafaţa de pădure neadministrată este de 72.666 de hectare.

Un număr de 414 acţiuni de control s-au efectuat pentru verificarea circulaţiei materialului lemnos, majoritatea realizându-se cu sprijinul IPJ Suceava, în urma acestora fiind aplicate 147 de contravenţii, în valoare totală de 376.400 lei, confiscându-se 1.485 de metri cubi de material lemnos.

În domeniul instalaţiilor de debitat material lemnos şi al depozitelor au fost efectuate 861 de acţiuni de control, fiind aplicate 400 de contravenţii în valoare de 1.294.000 de lei şi au fost confiscaţi 652 de metri cubi de material lemnos. Alte 166 de controale au vizat activitatea de exploatare a masei lemnoase, inspectorii Gărzii Forestiere Suceava aplicând 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.500 de lei.

Găşpărel a mai spus că au fost aplicate opt contravenţii, cu o valoare de 3.000 de lei, pentru păşunat în zone interzise sau pentru amplasarea unor stâni în locuri nepermise.

În prezent, la Garda Forestieră Suceava sunt ocupate 64 de posturi din cele 82 disponibile, şeful Gărzii Forestiere Suceava arătând că, în 2017, în funcţie de bugetul alocat, vor fi organizate concursuri pentru angajare de personal în judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău şi Suceava.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici