Video Pandemia de coronavirus a accelerat digitalizarea în toate domeniile

  • Criza declanşată de coronavirus te-a forţat să te adaptezi unui mediu exclusiv digital
  • Infrastructura şi deprinderile digitale n-au mai reprezentat impedimente în a răspunde nevoilor vieţii în izolare
  • Instituţiile statului au făcut eforturi să-ţi ofere acces la servicii online
798 afișări

Dacă munceşti într-o multinaţională sau într-o companie de IT, tendinţa de remotely working îţi era cunoscută şi înainte de epidemia de COVID-19. Starea de urgenţă însă a forţat transformarea digitală şi în zone pe care le credeai incompatibile, cum sunt serviciile publice, educaţia sau sănătatea.

Radu Puchiu, expert open data, CEO HappyCities: Veneau cu motive de tipul stai că nu avem infrastructură, stai că trebuie să nu ştiu ce să se întâmple, dar nişte cursuri. În plus, toate astea nu s-a mai pus problema cu ele pentru că în faţa nevoii trebuie să răspunzi.

Te-ai obişnuit deja cu meeting-uri sau lecţii pe ZOOM. Totuşi, munca şi învăţarea la distanţă nu înseamnă doar să fii într-un video call din când în când. O dată cu digitalizarea, vine şi o nouă filozofie de viaţă.

Radu Puchiu: Lucrurile au fost accelerate de criza asta în ceea ce priveşte digitalizareea pentru că a fost nevoie de a regândi nişte moduri de a ne conecta. Nu mai stau pe serverele, nu mai stau pe infrastructura mea, ci o regândesc pentru un mediu total nou. Şi atunci trecând la cloud by default sau cloud first ca şi gândire, atunci orice aş pune ca serviciu e o altă filozofie după care îl dezvolt.

Instituţiile statului au făcut eforturi să-ţi ofere acces la servicii on-line. Unele chiar le-ai putut accesa fără prea multă birocraţie, cum sunt suspendarea contractelor de muncă sau depunerea cererilor pentru şomaj tehnic. Alte servicii publice trebuie regândite însă total, ca să se adapteze noilor cerinţe.   

Procesul birocratic din care se trăgea iniţial a fost depăşit. Adică nu mai trebuie nu ştiu câte declaraţii, nu mai trebuie nu ştiu câte, ci pur şi simplu completezi nişte lucruri şi se întâmplă.  Nu putem să spunem că suntem acolo încât, mamă am nu ştiu câte exemple de digitalizare a serviciilor publice. Nu, încă nu, e prea devreme, a precizat expertul.

Să nu crezi că procesul de adaptare se va încheia odată cu starea de urgenţă. Va trebui să înveţi să convieţuieşti cu noile tehnologii, pentru că viaţa şi munca ta vor fi tot mai dependente de mediul digital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici