Pandemia dezvoltă creativitatea: Ciprian şi-a construit o cameră foto perfect funcţională

  • Aparatul foto este făcut din lemn de mesteacăn şi piese printate 3D
  • Camera este “large format”, 4x5 şi o rezoluţie de 1,5 giga-pixeli pentru fotografiile alb-negru
  • Ciprian oferă gratuit, celor interesaţi, planurile de execuţie
398 afișări
Imaginea articolului Pandemia dezvoltă creativitatea: Ciprian şi-a construit o cameră foto perfect funcţională

Pandemia dezvoltă creativitatea: Ciprian şi-a construit o cameră foto perfect funcţională

Ciprian Dughir predă electronica la Universitatea Politehnica din Timişoara de 20 de ani. În completarea muncii de la catedră, el a automatizat sisteme hidroelectrice, a dezvoltat software-uri şi aplicaţii medicale şi a construit drone. În utimele luni s-a concentrat pe pasiunea pe care o are de la 7 ani: fotografia.

El şi-a construit de unul singur, un aparat. A folosit o lentilă, o cameră obscură cu burduf, o sticlă mată, lemn de mesteacăn şi câteva piese printate 3D. Ciprian a investit o sută de euro, iar camera este la fel de performantă ca una de o mie de euro. Ba chiar mai bună pe alocuri, pentru că planul de focus poate fi schimbat. Iar dacă vrei şi tu să îţi construieşti o astfel de cameră, Ciprian îţi pune la dispoziţie gratuit, toate schiţele.

Ciprian Dughir, lector universitar: Dacă aş fi făcut această fotografie în sistem clasic, în care nu pot să modific planul de focus, planul de focus ar fi fost paralel cu senzorul şi trebuia să măresc planul de profunzime foarte mult, astfel încât tot obiectul să-mi apară în focus. Pot să fac ca doar colţul unei clădiri să fie în focus. Pentru aceasta, trebuie să modific planul de focus, astfel încât să fie doar colţul respectiv. Într-adevăr, seamănă cu un aparat de pe vremuri, dar nu poţi să îl faci altfel, pentru că încă nu s-au schimbat regulile de construcţie a unui aparat foto. Performanţele lui sunt unele bune pentru zilele noastre. Pot să folosesc absolut toate mişcările specifice unei camere de format mare. Dacă ne gândim la rezoluţie, pentru că foarte mulţi întreabă ce rezoluţie pot atinge, pot atinge 300 de pixeli pe color şi chiar peste un giga pixel pe alb-negru. 

 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici