Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu un cardinal

Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu unul dintre cardinalii săi, s-a aflat joi, în timpul unui proces aflat în desfăşurare la Vatican, potrivit CNN.

5370 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu un cardinal

Un tribunal de la Vatican a ascultat înregistrarea audio dintre Papa Francisc şi cardinalul Angelo Becciu, un inculpat în proces, în care cardinalul îi cere Papei să confirme că a autorizat plăţi pentru a ajuta la eliberarea unei călugăriţe răpite în Africa.

Jurnaliştii nu au fost autorizaţi să asculte înregistrarea, dar o transcriere a fost publicată ulterior de agenţia de presă italiană Adnkronos. De asemenea, trei avocaţi ai apărării prezenţi la proces au confirmat conţinutul conversaţiei jurnaliştilor prezenţi la Vatican, notează CNN.

Înregistrarea a fost făcută de o terţă persoană care se afla în cameră cu cardinalul Becciu în timpul conversaţiei telefonice, care a avut loc la 24 iulie 2021. Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican, în care Becciu este acuzat de deturnare de fonduri şi abuz de funcţie, şi la doar 10 zile după ce Francisc a fost externat din spital pentru o operaţie intestinală.

În convorbire, Becciu îi cere Papei să confirme că a autorizat plăţile pe care cardinalul le-a făcut către o consultantă autointitulată Cecilia Marogna, care este, de asemenea, acuzată de deturnare de fonduri în cadrul procesului. La rândul ei, Marogana trebuia să plătească firma britanică Inkerman Group, pentru a ajuta la eliberarea călugăriţei care fusese răpită de militanţi islamici în Mali în 2017, se arată în transcriere.

Sumele plătite, potrivit cardinalului Becciu, care era la acea vreme numărul doi la Secretariatul de Stat al Vaticanului, au fost de 350.000 de euro către firma britanică şi 500.000 de euro drept răscumpărare pentru călugăriţă.

Potrivit transcrierii, Papa a spus în timpul convorbirii că îşi aminteşte vag şi îi cere cardinalului să pună în scris ceea ce ar dori ca Papa să confirme.

Conform legislaţiei Vaticanului, nu există nicio prevedere care să permită ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces.

Cardinalul Becciu, care a fost concediat din funcţie şi lipsit de majoritatea drepturilor sale de cardinal de către Papa Francisc în septembrie 2020, a susţinut întotdeauna că toate tranzacţiile financiare pe care le-a întreprins au fost pe deplin aprobate de superiorii săi, inclusiv de Papa. Atât Becciu, cât şi Marogna au pledat nevinovat la toate acuzaţiile din acest proces.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici