Papa Francisc a numit alt Mitropolit romano-catolic în Bucureşti, în locul lui Ioan Robu. Cine este Aurel Percă

Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti transmite că Papa Francisc l-a numit pe Monseniorul Aurel Percă în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, în locul lui Ioan Robu,care a condus Arhidieceza timp de 36 de ani. Liturghia Solemnă va avea loc sâmbătă, la Catedrala Sf. Iosif, din Capitală.

1972 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a numit alt Mitropolit romano-catolic în Bucureşti, în locul lui Ioan Robu. Cine este Aurel Percă

Papa Francisc a numit alt Mitropolit romano-catolic în Bucureşti, în locul lui Ioan Robu. Cine este Aurel Percă

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Arhidieceza Romano-Catolică, conform normelor bisericeşti în vigoare, Codul de Drept Canonic, împlinind vârsta de 75 de ani, ÎPS Ioan Robu i-a înaintat Papei Francisc o scrisoare prin care renunţă la oficiu.

Suveranul Pontif a acceptat renunţarea Monseniorului Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi a procedat la numirea unui succesor al Excelenţei Sale la conducerea Arhidiecezei.

„Monseniorul Aurel Percă, până acum Episcop auxiliar al Diecezei de Iaşi, va lua în posesie Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Până atunci, prin voinţa Papei Francisc, Arhidieceza va fi condusă în continuare de Mons. Ioan Robu, ca Administrator Apostolic”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) se întinde pe un teritoriu care depăşeşte puţin Austria ca suprafaţă şi densitate a populaţie (92.120 km2 şi 8.870.000 de locuitori) şi numără 60.500 de romano-catolici.

ÎPS Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 în Săbăoani, judeţul Neamţ, în Dieceza de Iaşi. A absolvit şcoala elementară (1965) şi liceul în Săbăoani (1969). La Iaşi, a finalizat Şcoala de Cantori în 1973, iar cursurile Institutului Teologic din Iaşi în 1979. A fost hirotonit preot pentru dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 de către E. S. Mons. Jakab Antal. De-a lungul celor 40 de ani a îndeplinit mai multe misiuni pastorale, responsabilităţi şi funcţii. Între 1979-1980 a fost vicar parohial în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău. Fiind trimis la Roma în 1980, a obţinut licenţa în Teologie patristică la Institutul Pontifical Oriental (1983) şi în Teologie morală la Academia Alfonsiană (1985). Revenind în România, a fost numit Cancelar la ordinariatul episcopiei de Iaşi (1985), asumându-şi în acelaşi timp funcţia de profesor de Teologie morală şi Patrologie la Institutul Teologic din Iaşi.

Rector al Seminarului „Sfântul Iosif” din Iaşi între 1989 - 1994, la 1 august 1994 a fost numit Vicar General al aceleiaşi dieceze, continuând să predea Teologia morală la respectivul Institut Teologic.

În 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit în funcţia de Episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi şi titular de Mauriana, primind consacrarea episcopală la 8 decembrie 1999 în noua Catedrală din Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici