Paradoxul României. Tinerii sunt mai mulţi decât vârstnici, dar pensionarii îi depăşesc pe salariaţi

  • România are mai mulţi tineri decât au ţările din Europa de Sud-Vest.
  • Explicaţia este că italienii, francezii şi spanioli, de exemplu, s-au înmulţit mai mult după al Doilea Război Mondial, în vreme ce în România a existat un „baby boom” în perioada lui Nicolae Ceauşescu.
  • La noi, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%.
278 afișări
Imaginea articolului Paradoxul României. Tinerii sunt mai mulţi decât vârstnici, dar pensionarii îi depăşesc pe salariaţi

Paradoxul României. Tinerii sunt mai mulţi decât vârstnici, dar pensionarii îi depăşesc pe salariaţi

România are mai mulţi tineri decât au ţările din Europa de Sud-Vest. Explicaţia este că italienii, francezii şi spanioli, de exemplu, s-au înmulţit mai mult după al Doilea Război Mondial, în vreme ce în România a existat un „baby boom” în perioada lui Nicolae Ceauşescu. 

Adrian Hatos, sociolog, spune de ce avem mai puţini bătrâni decât statele dezvoltate.

„Noi am avut un fel de creştere puternică, explozivă demografică datorită decretelor anti-avort, anti-întrerupere de sarcină ale lui Ceauşescu din `67 - `72. În România, viaţa este săracă şi stresantă şi în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noştri. Vârstnicii la noi, odată ce au depăşit o anumită vârstă, au o speranţă de viaţă scăzută, se duc destul de repede”, explică sociologul Adrian Hatos.

Media de vârstă în România este de 42 de ani, fiind - s-ar putea zice - o ţară cu mulţi cetăţeni cu vârstă aptă de muncă, ce s-ar putea dezvolta rapid.

La noi, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%.

Paradoxal, dar în mod tradiţional, la noi, numărul pensionarilor depăşeşte numărul salariaţilor.

„Avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă, care poate să muncească, de la 16 la 65 de ani”, adaugă Adrian Hatos.

Vârsta medie (sursă: Eurostat): Europa - 43 de ani; România - 42 de ani.

Speranţa de viaţă ( sursă: Banca Mondială, 2018): Media în Europa – 81 de ani, Media în România – 75,3 de ani, Media în Italia, Spania, Franţa – 83 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici