Parchetul a anunţat o conferinţă privind frauda la Liceul "Leonida", în loc de "Bolintineanu"

Parchetul Capitalei a anunţat vineri, într-un comunicat, o declaraţie de presă în legătură cu dosarul privind fraudele la examentul de bacalaureat desfăşurat în "Liceul Dimitrie Leonida", ulterior menţionând că a fost o greşeală şi ancheta este cea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

214 afișări
Imaginea articolului Parchetul a anunţat o conferinţă privind frauda la Liceul "Leonida", în loc de "Bolintineanu"

Parchetul a anunţat o conferinţă privind frauda la Liceul "Leonida", în loc de "Bolintineanu" (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"În jurul orei 14.00, la sediul Parchetului de pe lângă tribunalul Bucureşti urmează a avea loc o declaraţie de presă în legătură cu dosarul privind fraudele de la examentul de Bacalaureat desfăşurat în Liceul Dimitrie Leonida", se arată în comunicatul Parchetului.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Parchetului Capitalei au arătat că nu este vorba de o nouă anchetă, la Liceul "Dimitrie Leonida", ci declaraţia de presă va fi despre cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, vizată de o anchetă a procurorilor parchetului Capitalei privind suspiciuni de fraudă la examen.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.

"S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lăsaţi să plece. (...) Restul copiilor vor fi transportaţi cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Şoseaua Olteniţei şi alţii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziţia părinţilor un număr de telefon - 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei şi pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii", a mai spus Alexandru Niculae, precizând că părinţii sunt aşteptaţi la aceste sedii pentru a-şi însoţii copiii.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi câteva altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Ulterior, Alexandru Niculae a spus că audierile elevilor de la Liceul "Bolintineanu" au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o sută de elevi să nu mai fie puse în aplicare, urmând să emită citaţii pentru aceştia.

Decizia a venit după ce premierul Victor Ponta a afirmat că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a elevilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.

"Am întrebat şi am înţeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul", a spus Ponta.

El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, dar că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.

"Nu mai trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor, să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puţin copii", a adăugat Ponta.

Anterior, premierul a declarat că persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar în acelaşi timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici