Părintele Francisc Doboş, la „Ochii pe mine!”: Credinţa, în pandemie. Când dispare răul sau ispita

  • Francisc Doboş: „Oamenii se nasc oameni. Devin buni sau răi în funcţie de cei pe care îi au lângă ei. Nu există natura rea, noi suntem neşlefuiţi”
  • Francisc Doboş: „Nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup inima, viaţa, gândurile, cuvintele mele cu binele”
  • Francisc Doboş: „Multe minuni de genul acesta - minuni naturale - am atins cu mâna, recent spovedind pe cineva care nu se mai spovedise de 40 de ani. Şi nu mai este. La câteva zile.”
269 afișări

Invitat în emisiunea „Ochii pe mine!”, părintele catolic, Francis Doboş a vorbit despre credinţa în pandemie, într-o lume în care restricţiile ne-au resetat tuturor existenţa. În Săptămâna Mare a Paştelui Catolic, părintele Doboş a vorbit şi despre una dintre dilemele acestei perioade: pandemia ne-a făcut mai buni sau mai răi? Pandemia credinţei sau credinţa pandemiei? Un Dumnezeu-erou, un Dumnezeu Ironman, Superman sau Batman sau un Dumnezeu în firescul nostru?

Preotul Doboş, despre pandemie şi credinţă: „Care este echilibrul, unde, cine are dreptate?”

„Pandemia nu este în sine nici bună, nici rea. De fapt, nu e bună, dar putem vedea în orice rău şi oportunităţile. Nu pot să-i spun lucrul ăsta unui om care şi-a pierdut job-ul, care are credite de plătit, care este la limita răbdării, care disperă. Dar pot să spun acealaşi lucru şi despre cei care stau la Terapie Intensivă. Care este echilibrul, unde, cine are dreptate? Nu mă pronunţ, dar asta nu mă împiedică să nu-mi pun întrebări sau să nu pun întrebări şi celorlalţi.

Care este echilibrul pe care trebuie să-l adopt? (…) În felul acesta, vom găsi împreună şi modalităţile, în toată această perioadă, nu doar pentru a supravieţui, ci pentru a vieţui. Şi asta este pentru noi Învierea din morţi a lui Cristos, Paştele. Este vorba de o responsabilitate a credinţei, a bisericii ca să semene Cer în sufletele oamenilor. Atunci nu vei mai avea parte doar de oameni frustraţi sau răzvrătiţi, ci de oameni care dau sens chiar şi lipsurilor, durerilor şi bolilor noastre.”

Francisc Doboş: „Nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup viaţa cu binele”

Într-o lume în care tentaţiile sunt din ce în ce mai mari,  Vlad Craioveanu şi părintele Francisc Doboş au vorbit despre ispite şi despre cum poţi evita să nu cazi în plasa lor. Este adevărat că binele învinge întotdeauna?

„M-a învăţat mentorul meu, preotul care pe mine m-a format şi care a murit acum două săptămâni. Printre primele lucruri, când eram student la Roma, a venit şi ne-a întrebat când cad dinţii copiilor. Un copil ar spune: dinţii cad când cresc ceilalţi.

Cum dispare ispita doar pentru că stau eu cu ciocănelul şi simt că dintele ăla nu este bun, este stricat, trebuie să cadă...?! L-am dat jos, dar rămân ştirb. Răul dispare sau ispita dispare când creşte binele. Dacă eu îmi ocup viaţă făcând bine, udând, curăţând şi făcând să crească binele, nu mai pierd vremea doar spunând că vreau să dau răul la o parte. Pentru că nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup inima, viaţa, gândurile, cuvintele mele cu binele.”

Ce spune părintele Francisc Doboş despre Dumnezeul-erou, Superman sau Batman

„Noi suntem obişnuiţi să căutăm focuri de artificii, căutăm un fel de Dumnezeu Ironman, Superman sau Batman. Un super-erou, cu asta suntem obişnuiţi. Şi nu ne dăm seama că Dumnezeu face acele minuni în firescul nostru. Ne deschide ochii. Nu ne face pe noi Dumnezei, chiar dacă noi ne asumăm sau suntem destul de aroganţi din punctul ăsta de vedere. Nici eu nu mă exclud”, susţine părintele catolic Francisc Doboş.

Părintele Francis Doboş: „Astea sunt miracolele pe care un preot le poate regăsi!

Multe minuni de genul acesta, minuni naturale am atins cu mâna, recent spovedind pe cineva care nu se mai spovedise de 40 de ani. Şi nu mai este. La câteva zile. Persoana respectivă era perfect conştientă. Astea sunt miracolele pe care un preot le poate regăsi. Şi atunci când un suflet se împacă, nu pleacă din această lume învrăjbit, neîmpăcat cu Dumnezeu”, conchide părintele Francisc Doboş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici