Părinţii cer guvernanţilor să găsească rapid soluţii pentru a nu fi îngheţat anul şcolar

Părinţii le cer guvernanţilor să găsească rapid soluţii pentru a evita îngheţarea anului şcolar, apreciind că soluţia de deblocare poate veni numai de la Guvern, şi le transmit dascălilor că acum, mai mult ca oricând, copii au nevoie de un climat de linişte şi încredere.

34 afișări
Imaginea articolului Părinţii cer guvernanţilor să găsească rapid soluţii pentru a nu fi îngheţat anul şcolar

Părinţii cer guvernanţilor să găsească rapid soluţii pentru a nu fi îngheţat anul şcolar (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământul Preuniversitar arată într-un comunicat că membrii organizaţiei nu pot fi indiferenţi faţă de decizia profesorilor de a face grevă, dar nu îi acuză pentru acest lucru întrucât este dreptul lor.

Părinţii spun că luni s-ar putea regăsi cu profesorii de aceeaşi parte a baricadei, însă toţi ar trebui să se gândească şi la copii.

"Sloganul «Învăţământul-prioritate naţională», care necesită alocarea a 6% din PIB, s-a transformat în «Profesorii-salvează România». Sigur, suntem afectaţi şi noi, şi copiii nostri, şi nu putem fi indiferenţi de decizia dumneavoastră de a face grevă. Nu avem intenţia de a vă acuza pentru faptul că apelaţi la această formă de protest. Este dreptul domniilor voastre. Copiii noştri vor fi afectaţi de două ori: bugetul familiei va scădea simţitor şi probabil vor fi în mare măsura nevoiţi să abandoneze şcoala şi, pe de altă parte, le este încălcat dreptul la educaţie", scriu părinţii în comunicatul citat.

Totodată, părinţii spun că în acestă perioadă de examene nimeni nu poate să se joace cu sufletul unor copii nevinovaţi.

"Această stare tensionată poate avea urmări nefaste care se vor reflecta în rezultatele obţinute de copii, dar şi mai târziu, în comportamentul pe care-l vor avea în societate. Aţi muncit alături de copiii noştri şi sunteţi în faţa unui moment de bilanţ în care trebuie să se vadă rezultatele. Acum, mai mult ca oricând, copiii au nevoie de un climat de linişte şi încredere", se mai arată în comunicatul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământul Preuniversitar.

Părinţii le cer guvernanţilor să reia urgent negocierile pentru a identifica rapid măsurile care să nu ducă la sistarea cursurilor şi la îngheţarea anului şcolar.

"Prelungirea acestei situaţii, catastrofală pentru copiii noştri, fiind inacceptabilă. Vă cerem să găsiţi calea unui dialog real pentru rezolvarea problemelor şi să nu va jucaţi cu mintea şi sufletul lor fraged", mai scriu părinţii.

Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a mai declarat că examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale din 31 mai, precizând că acum ar fi probleme în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj, dar crede că acestea vor fi rezolvate.

În urmă cu o zi, ministrul Educaţiei declara că proba de de competenţe lingvistice a bacalaureatului, programată pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77 la sută dintre cadrele didactice anunţând că vor participa la examen.

Funeriu a prezentat, joi, şi măsurile care se vor lua în centrele în care profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalureat. În astfel de situaţii, elevii vor fi arondaţi la alte centre, iar profesorii vor fi înlocuiţi cu alţii. Ministrul a apreciat că elevii vor putea să susţină examenul de bacalaureat, iar în cazul în care, din diverse motive, nu vor participa la aceste probe, va exista o nouă sesiune, pentru care va fi întocmită metodologia.

Elevii au ameninţat cu marşuri de protest în 1 iunie în cazul blocării bacalaureatului, susţinând că încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenelor reprezintă un proces firesc al actului educaţional la care ei au dreptul prin Constituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici