Video Paşi mici, dar siguri, împotriva abuzurilor asupra româncelor. Sute de oameni, la un MARŞ pentru protecţia lor în faţă violenţei

Aproximativ 300 de persoane au venit, sâmbătă, în Parcul Colţea, din Capitală, pentru a participa la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”, până în Piaţa Victoriei. Oamenii cer legi mai aspre şi brăţări electronice pentru agresori şi anchete continuate chiar dacă victimele retrag plângerea.

647 afișări

Femei, bărbaţi şi copii participă la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”, desfăşurat pe traseul Parcul Colţea – Piaţa Victoriei.

Oamenii strigă „Vrem siguranţă pe stradă şi acasă”, „Împreună pentru siguranţa femeilor” şi „Solidaritate”, „Nu sta deoparte, nu mai fi tristă, facem împreună Revoluţia feministă” sau „Vrem dreptate în justiţie şi încredere în poliţie”.

De asemenea, bucureştenii au venit cu pancarte pe care au scris „Pentru Alexandra şi Luiza”, făcând referire la fetele dispărute în Caracal, dar şi „Nu lăsăm să fie luate drepturile câştigate”, „Ruşinea este a agresorilor”, „Credeţi-ne”, „Nu sunt Pisi” sau „Mintea stă în cap, nu în pumn”.

„Am venit pentru că nu suport violenţa. Cred că violenţa e o problemă majoră cu care se confruntă femeile în România”, a spus un licean care participă, sâmbătă, la marş.

O tânără spune că participă la marş pentru că s-a săturat să îi fie teamă să meargă singură pe stradă.

„Am venit aici pentru că m-am săturat să îmi fie frică să merg singură pe stradă, m-am săturat să mi se spună că sunt fată şi nu pot să ies din casă după ora 6, e periculos, nu merge pe acolo. M-am săturat să aud: <Era vina ei pentru că era îmbrăcată nu ştiu cum> şi chestii de genul acesta”, spune ea.

Potrivit organizatorilor marşului, în România una din patru femei este abuzată fizic sau sexual de partenerul ei sau de fostul partener.

„Ne arătăm solidaritatea faţă de femeile supravieţuitoare ale violenţei, ne arătăm suportul faţă de femeile care trec prin violenţă în viaţa lor de zi cu zi şi să le spunem că nu sunt singure. Vrem să transmitem un mesaj celor care lucrează cu victime, celor din poliţie, magistraţilor, asistenţilor sociali, celor care lucrează în sănătate şi iau contact cu victimele, că acestea trebuie să fie crezute”, spun organizatorii.

Aceştia afirmă că îşi doresc brăţări electronice pentru agresori, astfel să se ştie mult mai repede când aceştia încalcă un ordin de protecţie, precum şi modificarea Codului Penal, astfel încât să se continue ancheta, chiar dacă victimele îşi retrag plângerea.

Taguri:
marş,
femeie,
drepturi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici