Pătraşcu, directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, ar fi urmat să furnizeze informaţii clasificate în schimbul unor produse din China

Directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Pătraşcu, este acuzat de luare de mită în ancheta ce-l vizează pe Mircea Banias, fiind suspectat că ar fi urmat să divulge unor persoane informaţii clasificate ca secret de serviciu, în schimbul unor produse din China.

851 afișări
Imaginea articolului Pătraşcu, directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, ar fi urmat să furnizeze informaţii clasificate în schimbul unor produse din China

Pătraşcu, directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, ar fi urmat să furnizeze informaţii clasificate în schimbul unor produse din China (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că Adrian Pătraşcu ar fi acuzat de faptul că a luat mită, el acceptând să primească bunuri din China şi băuturi alcoolice.

Potrivit surselor citate, Pătraşcu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită.

Prima acuzaţie are la bază conţinutul unor interceptări telefonice din care ar reieşi că Pătraşcu ar fi discutat cu o persoană care dorea să introducă produse de contrabandă din China şi care i-ar fi cerut ajutorul prin divulgarea unor informaţii. Procurorii ar fi descoperit că informaţiile pe care Pătraşcu ar fi acceptat şi ar fi urmat să le furnizeze ar fi fost informaţii clasificate ca secret de serviciu, fapt ce contravine legii penale, au susţinut sursele judiciare citate.

Directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa ar fi acceptat în mod tacit primirea foloaselor promise telefonic.

O a doua faptă de care este acuzat Pătraşcu are la bază tot o interceptare telefonică, potrivit căreia acesta ar fi acceptat sau nu ar fi refuzat primirea unor sticle de băutură atunci când o persoană i-a solicitat să-i pună la dispoziţie o barcă.

Sursele menţionate au precizat, pentru MEDIAFAX, că Pătraşcu avea în subordine cel puţin 13 ambarcaţiuni pe care le putea folosi oricând dorea.

La Direcţia Naţională Anticorupţie au fost aduse peste 20 de persoane, majoritatea vameşi, pentru audieri în dosarul în care procurorii anticorupţie au început urmărirea penală a senatorului PDL, Mircea Banias.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, avocaţi ai celor aduşi la DNA au arătat că nu s-a emis nicio ordonanţă de reţinere în cauză, lăsând de înţeles că urmează să fie aduse şi alte persoane.

Potrivit avocaţilor, persoanelor aflate la DNA nu li s-au prezentat probele materiale ce stau la baza acuzaţiilor făcute de procurorul din anchetă, ci doar li s-au adus la cunoştinţă învinuirile pentru a fi îndeplinită procedura penală.

De asemenea, apărătorii au susţinut că în urma percheziţiilor au fost ridicate mai ales echipamente informatice, precum stick-uri, CD-uri sau DVD-uri, laptopuri şi unităţi de calculator, precum şi unele documente ce ar putea fi utile lămuririi cauzei.

Procurorii fac investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, cei doi fiind audiaţi la sediul DNA - Structura Centrală, în legătură cu acest dosar.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, luni la prânz, că l-a demis din funcţia de secretar general al MAI pe Laurenţiu Mironescu, în urma implicării acestuia în fraudele din Portul Constanţa.

Laurenţiu Mironescu este asociat, în firma INTERPREST TRADING SRL, cu nepoata preşedintelui Traian Băsescu, Raluca Băsescu, alături de alte trei persoane. Firma are ca obiect principal de activitate depozitarea.

Banias a declarat presei că s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru trafic de influenţă.

Senatorul PDL Mircea Banias a precizat, luni, că procurorii DNA nu au lăsat să se înţeleagă că vor trimite Senatului o adresă pentru începerea urmăririi penale sau pentru percheziţie în cazul său, el menţionând, de asemenea, că respinge acuzaţia de trafic de influenţă. "Nu m-au lăsat să înţeleg că urmează să ia alte măsuri împotriva mea", a răspuns senatorul.

El a ţinut să sublinieze că nu a fost fost reţinut de reprezentanţii DNA, ci doar insoţit, cu mandat de aducere, de la Constanţa, la sediul din Bucureşti al Direcţiei.

În anchetă mai sunt vizaţi şeful Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Lucan Marius Cotizo, câţiva zeci de vameşi şi un poliţist de frontieră de la Grupul Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, care avea printre atribuţii coordonarea activităţilor de control al documentelor în Portul Agigea Sud.

Aproximativ 50 de percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, începând cu ora 6.00, în judeţul Constanţa şi în Capitală, într-un dosar privind contrabandă şi evaziune fiscală. Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici