Patriarhia Română: Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice în conflictul din Constanţa

  • Patriarhia Română reacţionează după ce solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă, susţinând că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice.
  • Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române încheie mesajul spunând că statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia.
556 afișări
Imaginea articolului Patriarhia Română: Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice în conflictul din Constanţa

Patriarhia Română: Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice în conflictul din Constanţa

„Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, transmite Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea. Pentru că este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea, spune Vasile Bănescu.

„Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci „Secretariatul de Stat pentru Culte” are obligaţia onorantă de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/ Ahiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei”, adaugă sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române încheie mesajul spunând că statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia: „Cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie. Greutatea responsabilităţii de a proteja pacea socială, oferind condiţii şi soluţii în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligaţia să motiveze limpede restricţiile şi, într-o asemenea situaţie de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democraţie autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, aşa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanţii cultelor, ai Bisericii, este prin natura şi intenţia lui firească unul benefic pentru toate părţile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică şi socială a întregii noastre societăţi”.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă miercuri de Tribunalul Constanţa. Decizia nu este definitivă.

În replică, ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare. „Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa?”, întreba ÎPS Teodosie, amintind inclusiv de revoluţia din 1989: „Nu subestimaţi dorinţa oamenilor de a striga în stradă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici