Patriarhia vrea să împrumute aproximativ 200 mil. de euro pentru realizarea Catedralei Neamului

Patriarhia va împrumuta aproximativ 200 de milioane de euro de la o bancă pentru construcţia Catedralei Neamului, lucrările urmând a fi începute în 15 august, după desemnarea câştigătorului din cele şapte proiecte ale firmelor rămase în concurs, a declarat, joi, PS Ciprian Câmpineanul.

27 afișări
Imaginea articolului Patriarhia vrea să împrumute aproximativ 200 mil. de euro pentru realizarea Catedralei Neamului

Patriarhia vrea să împrumute aproximativ 200 mil. de euro pentru realizarea Catedralei Neamului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, a spus că din cele 10 firme de proiectare înscrise în urmă cu trei luni, în 31 mai au fost depuse şapte proiecte, celelalte trei retrăgându-se din concursul organizat pentru viitoarea construcţie a Catedralei Neamului.

"După ce au predat machetele şi documentaţia, acestea fiind secretizate, urmează ca, în două săptămâni, patru subcomisii de control să evalueze din punct de vedere al arhitecturii, al rezistenţei, al instalaţiilor, dar şi economic cele şapte proiecte, urmând ca în 30 iunie să fie declarat câştigătorul", a declarat episcopul vicar patriarhal într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că după declararea câştigătorului concursului de proiecte, la 1 iulie vor începe în paralel atât procedurile de selectare a firmei care va executa Catedrala şi pentru obţinerea autorizaţiei de construire, cât şi pentru obţinerea banilor necesari începerii lucrărilor.

"Pentru a elimina orice comentarii cu privire la perioada în care începe construcţia Catedralei Neamului, Patriarhia va începe construirea nu cu bani de la Guvern, pentru că nu a fost alocat anul acesta niciun leu, ci cu bani dintr-un credit", a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai arătat că au fost cerute oferte de la mai multe bănci comerciale, însă negocierile petnru obţinerea creditului vor începe după desemnarea câştigătorului şi alegerea proiectului.

Cei 200 de milioane de euro pe care Patriarhia Română intenţionează să le contracteze de la o bancă sunt necesare ridicării construcţiei "la roşu", episcopul vicar patriarhal precizând că cel mai probabil pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesari încă 200 de milioane de euro bani, care vor fi folosiţi pentru picturile din Catedrală.

PS Ciprian Câmpineanul a mai precizat că returnarea banilor pe care Patriarhia Română îi va împrumuta de la bancă nu se bazează pe bugetul statului, ci pe donaţiile făcute de credincioşi, având în vedere că ridicarea construcţiei la roşu se va face în patru ani. Episcopul vicar patriarhal a precizat că acesta este motivul pentru care nu se va organiza o licitaţie pentru bani publici, ci o licitaţie restrânsă internaţională.

"Pentru că nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, se va efectua în condiţiile legii o licitaţie restrânsă internaţională", a explicat Ciprian Câmpineanul.

În urma desemnării câştigătorului proiectului, ocupantul locului doi va primi 40.000 de euro, cel al locului 3 - 30.000 de euro, bani care vor fi acordaţi din fondul special al Catedralei deja înfiinţat de Patriarhie.

Pe lângă campania "10 euro pentru Catedrală", Sfântul Sinod va emite o circulară către toate parohiile, astfel încât credincioşii să poată începe donaţiile pentru acest obiectiv.

Viitoarea catedrală va avea 120 metri lungime, 70 metri lăţime şi 120 metri înalţime. Construcţia va cuprinde 15 birouri, iar la slujbe ar putea participa cinci mii de credincioşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici