Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, "pentru merite deosebite în promovarea intereselor şi imaginii judeţului", dar şi un colan de argint, de 200 de grame, cu mai multe medalioane, din care două sunt aurite.

140 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Consiliul Judeţean Timiş a decis, miercuri, în cadrul unei şedinţe, să îi ofere patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Timiş, acesta fiind prima persoană în viaţă care primeşte acest titlu.

Aceeaşi distincţie i-a fost oferită şi mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, post-mortem, în urmă cu aproximtiv două săptămâni.

În proiectul de hotărâre care prevede acordarea distincţiei patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, se arată că acest titlu se oferă "pentru merite deosebite în promovarea intereselor şi imaginii Judeţului Timiş, cât şi a activităţii ecumenice desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinatate".

Alături de acest titlu, patriarhului îi va fi oferit şi un colan de argint, de 200 de grame, împodobit cu mai multe medalioane reprezentând stema judeţului, două dintre acestea fiind aurite. De asemenea, PF Daniel va primi o medalie şi o plachetă cu însemnele judeţului Timiş.

Suma alocată de Consiliul Judeţean Timiş pentru achiziţionarea unui astfel de colan este de 4.423 de lei, instituţia comandând 20 de astfel de colane pentru a le oferi şi viitorilor cetăţeni de onoare ai judeţului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Judeţean Timiş, care se va desfăşura, cel mai probabil, la mijlocul lunii decembrie, atunci când înaltul ierarh se va afla la Timişoara pentru a numi un nou mitropolit al Banatului.

"Urmează să ne comunice Preafericitul ziua în care va veni la Timişoara pentru instalarea mitropolitului. Vom avea o şedinţă extraordinară şi îi vom oferi atunci acest titlu", a declarat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Tot atunci, consilierii judeţeni îi vor înmâna Patriarhului şi o scrisoare în care i se va solicita ca în bisericile ortodoxe din România să se facă rugăciuni şi pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.

"În Biserica Ortodoxă Română, la fiecare slujbă de duminică, atunci când se iese cu sfintele daruri şi se pomenesc eroii, luptătorii din războaie, temniţe comuniste etc, se omite pomenirea eroilor căzuţi în decembrie 1989. Nu mi se pare normal. Acei oameni au murit ca nişte martiri, nu mi se pare normal să nu fie pomeniţi. E datoria atât a noastră, cât şi a BOR să introducă în pomelnicul din biserici această formulă", a spus consilierul judeţean independent Petru Juravle în plenul CJ Timiş.

În prezent, Patriarhul BOR, PF Daniel, ocupă interimar şi funcţia de mitropolit al Banatului, după decesul IPS Nicolae Corneanu, la sfârşitul lunii octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici