Patru persoane, deferite justiţiei într-un caz de fraudare a Ministerului Turismului

Patru persoane au fost deferite justiţiei în legătură cu obţinerea frauduloasă a peste 1,4 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru modernizarea infrastructurii regionale de turism istoric în judeţul Neamţ şi extinderea unui motel din Târgu Neamţ.

1311 afișări
Imaginea articolului Patru persoane, deferite justiţiei într-un caz de fraudare a Ministerului Turismului

Patru persoane, deferite justiţiei într-un caz de fraudare a Ministerului Turismului (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Gavril Florescu - preşedinte al Supercoop Societate Cooperativă, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, în formă agravată şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri, Elena Codiţă - registrator coordonator al Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (BCPI) Târgu Neamţ, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă agravată, fals în înscrisuri oficiale, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată şi uz de fals; Carmen Marcela Croitoru, consilier juridic la în cadrul Supercoop SC Târgu Neamţ, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă agravată şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri oficiale; Ioan Crişan - preşedinte al Centrocoop România, pentru favorizare a infractorului şi Supercoop Societate Cooperativă Târgu Neamţ, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, în formă agravată şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri oficiale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, inculpatul Florescu Gavril, în calitate de preşedinte al Supercoop Târgu Neamţ, a solicitat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional pentru punerea în practică a proiectului "INTURIS - componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în judeţul Neamţ - Modernizare şi extindere motel Casa Arcaşului din Târgu Neamţ".

Autoritatea de Management a respins acordarea finanţării pe considerentul că, la data depunerii cererii, imobilul menţionat pentru realizarea investiţiei era ipotecat.

În acest context, în 28 ianuarie 2010, inculpatul Florescu a depus mai multe înscrisuri inexacte (adresa OCPI Neamţ, copie extras de carte funciară, copie cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciară) care atestau, în mod eronat, că, la data formulării cererii de finanţare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă.

Ca urmare, finanţarea a fost acordată iar Supercoop SC Târgu Neamţ a încasat pe nedrept suma de 1.424.729,67 lei (echivalentul a aproximativ 339.221 euro), provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În demersul său, inculpatul Florescu a fost ajutat de inculpata Codiţă, registrator coordonator al Biroului de Carte Funciară Târgu Neamţ, care, în perioada ianuarie - februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat şi fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată şi a transmis aceleaşi date greşite Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

De asemenea, în cursul lunii martie 2012, inculpata Codiţă Elena a transmis Serviciului Teritorial Bacău al DNA o chitanţă falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii.

Totodată, în cursul lunii august 2012, inculpatul Crişan Ioan, în calitate de preşedinte al Centrocoop România, uniune din care face parte şi Supercoop SC Târgu Neamţ, l-a ajutat pe inculpatul Florescu Gavril să îngreuneze urmărirea penală prin acţiuni de influenţare a funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în scopul ca aceştia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanţare depusă de Supercoop SC şi prin care să nu se mai constituie parte civilă în prezenta cauză penală.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.424.729,67 lei reprezentând suma achitată Supercoop SC din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra imobilului "Complex Comercial Zimbrul" aparţinând Supercoop.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamţ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici