Patru persoane, între care un avocat şi un executor judecătoresc, sunt cercetate de DNA pentru executări silite frauduloase

Patru persoane, între care un avocat şi un executor judecătoresc, sunt cercetate de DNA pentru că ar fi făcut peste o mie de executări silite în mod fraudulos, unele persoane rămânând chiar şi fără locuinţe.

2654 afișări
Imaginea articolului Patru persoane, între care un avocat şi un executor judecătoresc, sunt cercetate de DNA pentru executări silite frauduloase

Patru persoane, între care un avocat şi un executor judecătoresc, sunt cercetate de DNA pentru executări silite frauduloase

Vasile Nistor, executor judecătoresc din Teleorman, Zimnicea, a fost reţinut pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, iar Florin Cucurezeanu, avocat în Baroul Teleorman, este cercetat sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, procurorii i-au reţinut pe Petriştor Lazăr, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, spălarea banilor şi pe Bogdan-Constantin Curt, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

TITLURILE ZILEI

"Începând din anul 2005, inculpatul Lazăr Petrişor a iniţiat şi dezvoltat o afacere, iniţial prin forma de organizare P.F.A., ulterior transformată în Întreprindere Individuală, prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice şi electrocasnice cu plata în rate. De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri ţintă pensionarii şi bugetarii – persoane care prezentau „bonitate” şi a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalităţi cu scopul declarat să “sperie” rău-platnicii", spune DNA.

Procurorii susţin că în contratul respectiv era prevăzută o singură modalitate de plată: pe bază de bon fiscal şi chitanţă nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrişor din comuna Pietroşani, judeţul Teleorman.

"Pe parcursul timpului, unii debitori i-au trimis bani inculpatului Lazăr Petrişor prin mandat poştal, pe lângă faptul că acesta nu a recunoscut primirea banilor, a luat şi măsuri pentru a înlătura această formă de plată, inserând în contract menţiunea că plăţile prin mandat poştal nu vor fi luate în considerare", explică procurorii.

După ce multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziţionaseră diverse bunuri în maniera de mai sus, Petrişor Lazăr ar fi cerut consultanţă juridică avocatului Cucurezeanu Florin, care îi era consătean, şi i-a dat în judecată pe datornici, în perioada 2010-2015 fiind formate 5.000 dosare civile.

"Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii şi penalităţi drastice, chiar şi 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari. Hotărârile judecătoreşti pronunţate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive prin neexercitarea căii de atac, ca urmare a strategiilor de amăgire a datornicilor, folosite de către inculpaţii Cucurezeanu Florin şi Lazăr Petrişor", spun anchetatorii.

Mai exact, aceştia le-ar fi promis oamenilor rezolvarea pe cale amiabilă a litigiilor, scopul fiind a de depăşi termenul legal în care oamenii puteau contesta deciziile instanţei. Unii dintre datornici le-au spus procurorilor că au aflat că au fost reclamaţi abia când au fost executaţi silit, anchetatorii stabilind că "unele persoane nu încheiaseră cu inculpatul Lazăr Petrişor nici un fel de contracte de vânzare - cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanţă documente falsificate chiar de el".

Sursa citată spune că în perioada 2011 - 2014, Petrişor Lazăr împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile şi avocatul Cucurezeanu Florin s-ar fi ocupat de punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, precizând că aceştia "au acţionat cu rea-credinţă în scopul însuşirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile)."

"Cererile de executare silită au fost depuse în numele Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor de către inculpatul Cucurezeanu Florin, care, în calitate de avocat, pentru fiecare cerere, a emis chitanţe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanţei de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menţionate la data emiterii acestora. În cazul a zece dintre dosare, în perioada 06.01.2012 – 30.01.2014, inculpatul Nistor Vasile, în calitate de executor judecătoresc, în baza unei înţelegeri frauduloase cu Lazăr Petrişor, a obţinut în mod nelegal foloase necuvenite pentru acesta din urmă şi pentru sine. Astfel, au fost simulate licitaţii în urma cărora imobilele aparţinând celor 10 datornici, dar şi altor persoane terţe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor (în calitate de creditoare reprezentată de Lazăr Petrişor)", precizează procurorii.

În unele situaţii, bunurile imobile ar fi fost adjudecate de Curt Bogdan Constantin, unul din interpuşii lui Lazăr Petrişor, tot în favoarea întreprinderii individuale.

"Simularea licitaţiilor a fost înlesnită prin aceea că Lazăr Petrişor a pus la dispoziţia executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari. În aceste condiţii, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la preţuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condiţiile în care, fiind bunuri comune/devălmăşie, nu puteau fi scoase la licitaţie. Prin această conduită infracţională, dreptul de proprietate deţinut de persoanele datornice şi de alte persoane (care aveau drept de proprietate în comun cu datornicii), asupra imobilelor executate silit, a fost vătămat", explică DNA.

De asemenea, în perioada 2010 – 2016, Petrişor Lazăr ar fi obţinut în mod nelegal 1.792.502 lei de la bugetul de stat, cu titlu de rambursare. Pentru a ascunde provenienţa banilor, ar fi cumpărat 6 autoturisme de lux şi a ridicat o construcţie (fără autorizaţie) pe numele unei altei persoane.

Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru Lazăr Petrişor şi arest la domiciliu pentru Vasile Nistor şi Bogdan Curt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici