Pedeapsa deţinutului care a atacat un judecător cu un ciob de sticlă, redusă la 3 ani şi 4 luni

Pedeapsa deţinutului care a încercat să agreseze preşedintele unui complet de judecată, cu un ciob de sticlă, în timpul unei şedinţe la Judecătoria Aiud, a fost redusă de Curtea de Apel Alba Iulia de la 4 ani şi 8 luni de închisoare la 3 ani şi 4 luni, decizia fiind definitivă.

210 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa deţinutului care a atacat un judecător cu un ciob de sticlă, redusă la 3 ani şi 4 luni

Pedeapsa deţinutului care a atacat un judecător cu un ciob de sticlă, redusă la 3 ani şi 4 luni

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Augustin Varga, bărbatul care a încercat în luna mai a anului trecut să agreseze un judecător cu un ciob de sticlă, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare, decizia definitivă fiind pronunţată joi.

Pentru această faptă, Augustin Varga a fost condamnat de Tribunalul Alba la 4 ani şi 8 luni de închisoare, însă Curtea de Apel Alba Iulia i-a redus pedeapsa.

Potrivit soluţiei pe scurt, publicată pe portalul Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorii au schimbat încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în cazul lui Augustin Varga, din ultraj judiciar în modalitatea tentativei de omor calificat în tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal şi ultraj judiciar.

Şi Tribunalul Alba a schimbat încadrarea juridică din ultraj judiciar în modalitatea tentativei la omor calificat în tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal, însă pedeapsa dată a fost mai mare.

Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia i-a redus pedeapsa de la 4 ani şi 8 luni închisoare la 3 ani de închisoare pentru tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal şi l-a condamnat pe bărbat la pedeapsa de 1 an de închisoare pentru ultraj judiciar.

”Constată că cele două infracţiuni se află în concurs formal şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani de închisoare la care adaugă 1/3 din durata celeilalte pedepse urmând ca pedeapsa rezultată să fie de 3 ani şi 4 luni de închisoare”, arată Curtea de Apel Alba Iulia.

În luna mai 2016, în timp ce câţiva deţinuţi erau conduşi afară după o şedinţă de judecată de la Judecătoria Aiud, Augustin Varga, unul dintre ei, l-a atacat pe preşedintele completului de judecată cu un ciob de sticlă, pe care l-a avut ascuns în palmă. Acesta avea termen de judecată într-o cauză penală, fiind închis la Peniteciarul Aiud, iar fapta a comis-o la finalul şedinţei, la ieşirea din sala de judecată, deşi era încătuşat şi flancat de doi mascaţi.

Magistratul a reuşit să se ferească de lovitură, iar deţinutul, văzând că a ratat ţinta, şi-a înfipt ciobul în gât. Acesta a fost imobilizat şi transportat la spital, însă leziunea pe care şi-a provocat-o nu a fost gravă, fiind adus în penitenciar după puţin timp.

Astfel, Augustin Varga, în vârstă de 30 de ani, originar din Cetatea de Baltă, mai are de stat după gratii opt ani şi o lună, la această condamnare adăugându-se un rest de pedeapsă neexecutat.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în urma acestui incident, la unele instanţe, inclusiv la Judecătoria Aiud, s-au luat măsuri pentru evitarea unor asemenea incidente.

”La unele instanţe s-a făcut încă o uşă, pentru deţinuţi, pentru a nu se mai putea apropia de completul de judecată. La alte instanţe s-a schimbat accesul. S-a luat măsuri ca traseul deţinuţilor să nu mai fie apropiat de magistraţi şi de alte persoane din sală”, au spus sursele judiciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici