Pensii militare din MJ nu pot fi recalculate pentru că documentele necesare sunt clasificate

Pensiile militare ale foştilor angajaţi ai Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie din MJ nu pot fi recalculate pe baza adeverinţelor de venit, întrucât documentele necesare emiterii acestora sunt clasificate, iar arhiva este sigilată.

142 afișări
Imaginea articolului Pensii militare din MJ nu pot fi recalculate pentru că documentele necesare sunt clasificate

Pensii militare din MJ nu pot fi recalculate pentru că documentele necesare sunt clasificate (Imagine: Cătălina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Pentru deblocarea situaţiei este necesară desecretizarea documentelor prin hotărâre de Guvern.

Arhiva fostei UM 04761, Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie din MJ este secretizată astfel încât nu este permis accesul celor în drept la dosarele de salarizare ale foştilor militari, care au cerut recalcularea. Potrivit datelor Ministerului Justiţiei, documentele care au stat la baza adeverinţelor de venit necesare pentru recalcularea pensiilor acestor categorii de pensionari militari fac parte în prezent din arhivele fostei Direcţii Generale de Protecţie Anticorupţie, instituţie din subordinea MJ, desfiinţată prin Hotărârea de Guvern 127 din data de 8 mai 2006.

Arhivele acestei instituţii precum şi documentele aflate în lucru la momentul respectiv urmau să fie inventariate şi preluate, până la 30 iunie 2006, de către o comisie de specialitate constituită de ministrul Justiţiei, în baza aceleiaşi hotărâri de Guvern. Ulterior inventarierii şi preluării, aceste documente urmau să fie transmise Arhivelor Naţionale şi instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin protocoale încheiate între aceste instituţii şi Ministerul Justiţiei.

Documentele, însă, nu au fost inventariate în totalitate în termenul prevăzut, respectiv până la data de 30 iunie 2006, motiv pentru care arhiva a fost sigilată şi, în prezent, se află în acelaşi stadiu.

Problema este cu atât mai complicată pentru pensionarii din această instituţie, potrivit datelor Ministerului Justiţiei, cu cât documentele respective sunt clasificate iar ele nu pot fi puse la dispoziţia celor interesaţi decât după declasificarea lor prin Hotărâre de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici