Percheziţie la locuinţa bărbatului suspectat de braconaj, care a fost ucis de urs, din Moroieni

Poliţiştii dâmboviţeni fac, duminică, o percheziţie la locuinţa bărbatului de 63 de ani, din comuna Moroeni, care a fost ucis de un urs miercuri şi care era suspectat de braconaj.

864 afișări
Imaginea articolului Percheziţie la locuinţa bărbatului suspectat de braconaj, care a fost ucis de urs, din Moroieni

Percheziţie la locuinţa bărbatului suspectat de braconaj, care a fost ucis de urs, din Moroieni

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dâmboviţa, în dosarul de braconaj întocmit de către anchetatori, mai sunt cercetaţi doi consăteni ai victimei, acuzaţi de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, care au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi în cazul cărora ulterior instanţa a decis să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

"Se efectuează o percheziţie la domiciliul persoanei în cauză pentru a se găsi obiecte sau probe în dosarul în care s-au început cercetările. Acţiunea este în desfăşurare", a declarat şeful IPJ Dâmboviţa, comisar şef Danil Zepişi.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţia este în desfăşurare, la casa bărbatului mort fiind găsite câteva piei de vită şi coarne de cerb şi căprior.

"S-au găsit o capcană veche de prins animale, piei de vită şi de ovine coarne de căprior prinse în perete. Au fost percheziţionate cele două imobile din curte, casa veche şi cea nouă. Omul apare ca un om gospodar, are 60 de stupi, iar vecinii spun că era un om muncitor. Nu am găsit blănuri sau carne de urs ori alte animale", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, comisar şef Danil Zepisi.

Braconierul a fost înmormântat în cursul zilei de sâmbătă.

Pe de altă parte, cei 30 de vânători, împărţiţi în două grupuri, cu câini, vor continua căutările în pădurile din nordul judeţului Dâmboviţa, un grup acţionând în satul Muscel, comuna Moroeni, unde miercuri un bărbat de 63 de ani a fost ucis de ursul căutat în prezent, celălalt grup în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, unde în urmă cu o săptămână un bătrân de 71 de ani a fost omorât de un urs bolnav de rabie, împuşcat ulterior, localităţile fiind învecinate.

De asemenea, echipele mixte formate din jandarmi şi poliţişti vor patrula în localităţile Moroeni, Pietroşiţa, Buciumeni şi Runcu.

Şeful IPJ Dâ,boviţa a mai declarat că localnicii din zonele respective nu respectă avertismentele autorităţilor şi merg în continuare la grădini şi în pădure.

"Ieri (n.r. - sâmbătă) au fost găsiţi patru urşi într-o zonă, iar alţi şapte în altă parte. Au fost goniţi spre munte, departe de case, cu zgomote şi focuri de armă, în acţiunea de goană a vânătorilor, dar constatăm că sătenii nesocotesc avertismentele noastre de a nu urca în pădure sau în grădini pentru a culege fructe de pădure, ciuperci şi de a lua lemne, expunându-se astfel pericolelor. Azi e zi de târg la Moroieni şi o să discutăm din nou cu oamenii, sperăm să înţeleagă să nu mai părăsească vatra satului", a mai declarat Daniil Zepişi.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Miercuri seară, doi bărbaţi din Moroieni care au însoţit victima în zona incidentului au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiaţi timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbaţi au primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistraţii Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmboviţa.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înţelegeri prealabile, unul dintre bărbaţi, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele şi capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbaţi le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laţ încă de marţi şi că miercuri dimineaţă s-au dus toţi trei ca să-l ucidă şi să-l transporte apoi cu o căruţă.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Sâmbătă, prefectul judeţului Dâmboviţa, Dragoş Emilian Rusu, a declarat că ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani va fi capturat cu tranchilizante şi numai dacă acesta va ataca localnici sau vreun vânător, într-o situaţie de pericol iminent, va fi omorât.

Vânătorii au reperat patru urşi, care au fost alungaţi cât mai departe de comunităţile umane, spre zone izolate, acţiunea fiind denumită "goană oarbă", în care echipele de căutare fac zgomote şi trag focuri de armă în aer pentru a opri coborârea animalelor sălbatice spre localităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici