Percheziţii DIICOT la clanul Butoane. Maşini de lux şi terenuri, cumpărate cu bani din proxenetism

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 30 de percheziţii în Giurgiu şi Ilfov, la membri ai clanului Butoane, suspectaţi de camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.

1067 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DIICOT la clanul Butoane. Maşini de lux şi terenuri, cumpărate cu bani din proxenetism

Percheziţii DIICOT la clanul Butoane. Maşini de lux şi terenuri, cumpărate cu bani din proxenetism

Grupul s-ar fi constituit în 2012, în Giurgiu, fiind condus de un bărbat şi de cei trei fii ai săi, care, folosind interpuşi, ar fi comis fapte de camătă, şantaj şi proxenetism.

"Sumele de bani astfel obţinute erau introduse în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpuşilor", spun procurorii.

Bărbaţii ar fi reuşit să identifice persoane care nu puteau obţine credite bancare pe care le determinau să împrumute sume mari de la ei, susţin anchetatorii.

"Cu această ocazie se stabilea o dobândă lunară, cât şi un termen limită de restituire a sumei împrumutate, obligând persoanele să pună gaj imobile sau autoturisme cu o valoare mult mai mare decât cea a împrumutului, prin încheierea unor contracte de vânzare cumpărare cu interpuşii pentru bunul lăsat gaj. După restituirea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor, care ajungeau în final la liderii grupului, interpuşii solicitau alte sume de bani, motivând că nu li se vor restui autoturismele şi imobilele, întrucât ei sunt proprietari de drept. În acest sens, persoanele vătămate fiind în imposibilitate de achitare a noilor sume de bani, pierdeau bunurile lăsate gaj, ori erau nevoite să le cumpere din nou la un preţ apropiat de cel al pieţei", explică procurorii.

Pentru recuperearea banilor, membrii grupului ar fi şantajat victimele, ameninţându-le cu violenţa, în unele cazuri fiind chiar şi agresate.

În ceea ce priveşte suspiciunea de proxenetism, aceştia ar fi coordonat o reţea care ar fi activat pe teritoriul Europei, "beneficiind şi de sume de bani provenite din taxe de protecţie ale activităţilor infracţionale pe care persoane din judeţul Giurgiu le desfăşurau în Anglia, Germania şi Italia", precizează DIICOT.

"Clanul în cauză obţinea foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei pe teritoriul Angliei de către mai multe persoane de sex feminin, sumele de bani obţinute fiind folosite pentru achiziţionarea autoturismelor de lux, imobilelor, terenurilor, ori reintroducerea în circuitul ilicit prin oferirea de bani cu camătă. Alţi membri ai grupului au obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către mai multe persoane de sex feminin pe teritoriul Germaniei şi Italiei, sumele de bani obţinute fiind folosite în vederea achiziţionării autoturismelor de lux, cât şi achitării taxelor de protecţie către clan, pentru protejarea activităţii infracţionale", arată procurorii.

Potrivit sursei citate, în cursul acestui an, s-ar mai fi constituit un grup din şase persoane, specializat în înşelăciune şi organizarea ilegală a jocurilor de noroc, care ar fi acţionat într-un local din Giurgiu, dar şi într-un imobil.

"Cu ocazia organizării jocului de poker, suspecţii foloseau cărţi de joc marcate, nedectabile vizual, iar apoi în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil se scanau cărţile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărţile care se vor distribui, apoi persoana care va câştiga jocul. De asemenea, pentru a influenţa rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acţionate cu ajutorul unei centuri magnetice deţinute de către o persoană care participă la jocul organizat", precizează DIICOT.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici