Percheziţii DNA la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, într-un dosar privind defrişări de păduri. Alte şapte firme sunt percheziţionate

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la 13 adrese din Bistriţa-Năsăud, între care sediul Direcţiei Silvice din judeţ, într-un dosar privind defrişări ilegale de păduri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Potrivit surselor citate, şapte firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, printre care şi SC Frasinul SRL Anieş, deţinută de omul de afaceri Traian Larionesi, sunt percheziţionate în acest dosar, în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2009-2014.

2452 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DNA la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, într-un dosar privind defrişări de păduri. Alte şapte firme sunt percheziţionate

Percheziţii DNA la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, într-un dosar privind defrişări de păduri (Imagine: Shutterstock)

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii ridică de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu şi ale unor angajaţi cu atribuţii în derularea achiziţiilor, încheierea şi monitorizarea derulării contractelor.

De asemenea, procurorii anticorupţie fac percheziţii la şapte firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anieş, comuna Maieru şi punctele de lucru din Anieş şi Năsăud; SC Frasinul Internaţional din Anieş şi punctul de lucru din Ilva Mică; SC Austroforest Internaţional SRL  din Anieş; SC Star Gate SRL din Ilva Mică; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei şi punctul de lucru din Anieş; SC Prosperity SRL din municipiul Bistriţa şi punctele de lucru din Tonciu, comuna Galaţii Bistriţei şi din Bistriţa; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.

Anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, care deţine SC SC Frasinul SRL Anieş, firmă care se ocupă de prelucrarea lemnului şi are fabrici de cherestea la Năsăud, Anieş şi Ilva Mică, au precizat sursele citate.

Percheziţii au loc şi la locuinţele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea şi Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistriţa, precum şi la casa lui Dorel Cârdan, din satul Rodna, susţin aceleaşi surse.

Omul de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere şi proprietar a patru fonduri de vânătoare, este în atenţia anchetatorilor şi în dosarul în care şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, sunt acuzaţi că au pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Larionesi ar fi beneficiat de sprijin din partea lui Mureşan, care, folosindu-şi abuziv "prerogativele şi puterile" conferite de funcţia deţinută, asigură protejarea activităţilor ilicite ale omului de afaceri şi ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susţin că au date conform cărora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului şef Ioan Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa-Năsăud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia ofiţerului.

În documentul citat se menţionează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureşan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăş, ar fi protejat activităţile ilicite desfăşurate de Traian Larionesi, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancţiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

Documentele citate arată că la diferite date din anii 2013 şi 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul şefului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, care ar fi cerut agenţilor să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervenţiilor sale, Hasnăş ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

În documentul citat se mai menţionează că, în 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul şef Ioan Mureşan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu îi fie reţinut permisul de conducere, deşi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi şi Ilva. În acest context, Mureşan i-a dispus lui Hasnăş să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reţinerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a făcut această solicitare şi în mod direct comisarului şef de poliţie Roberto Emil Hasnăş.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăş ar fi contactat telefonic, de două ori, un agent de poliţie aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existenţa accidentului sau să falsifice actele de constatare, deşi o persoană fusese rănită. Potrivit anchetatorilor, comisarul şef de poliţie i-ar fi cerut agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală şi să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici