Percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe, la firme şi persoane suspectate de evaziune cu medicamente

Procurorii fac, marţi, 87 de percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe, la firme şi persoane suspectate că au achiziţionat de pe piaţa neagră medicamente pentru cancer, HIV/SIDA, boli psihice şi hepatită, prejudiciul produs prin evaziune şi spălare de bani fiind estimat la 77 de milioane de lei.

630 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe, la firme şi persoane suspectate de evaziune cu medicamente

Percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe, la firme şi persoane suspectate de evaziune cu medicamente (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Parchetul Tribunalului Bucureşti a început în decembrie urmărirea penală, faţă de 74 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Anchetatorii urmează să audieze, la finalul percheziţiilor, mai multe persoane, dintre care 79 vor fi duse în faţa procurorilor cu mandate de aducere. De asemenea, de la depozitele şi sediile firmelor percheziţionate, precum şi de la locuinţele suspecţilor vor fi ridicate documente care vor fi folosite în anchetă.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada 2012 - 2014, suspecţii au efectuat livrări intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei) în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piaţa neagră, fără documente justificative. Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecţii au înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă", arată Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii au mai stabilit că, pentru însuşirea sumelor de bani provenite de la partenerii externi, suspecţii ar fi creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 65 milioane de lei, au precizat procurorii.

La percheziţii participă procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi peste 300 de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Poliţia Capitalei. Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici