Percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, într-un caz de contrabandă cu alcool de 8 milioane euro

Procurorii şi poliţiştii fac vineri 59 de percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, la persoane suspectate că prin contrabandă cu alcool au produs un prejudiciu estimat la opt milioane de euro, în timpul acţiunii fiind depistată o cisternă care transporta ilegal peste 2.000 de litri de alcool.

478 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, într-un caz de contrabandă cu alcool de 8 milioane euro

Percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, într-un caz de contrabandă cu alcool de 8 milioane euro (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)

Percheziţiile au loc la sedile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională organizată constituită în iulie 2011, care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95 -96 de grade, potrivit Poliţiei Române.

În timpul acţiunii a fost depistată în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale. De asemenea, în urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool, a precizat Poliţia Română.

În urma percheziţiilor, 75 de persoane vor fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, cercetările în această cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.

Totodată, anchetatorii vor institui sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie 2011 - martie 2013, liderul grupării, Mircea Liviu Jîtea, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, ar fi participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara antrepozitului fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-ar fi ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte.

"Sprijinul către ceilalţi membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu", potrivit Poliţiei Române.

De asemenea, Mircea Liviu Jîtea este suspectată că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi, a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, Jîtea este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

"În fapt, se reţine că, sub coordonarea liderului gruparii, Jîtea Mircea Liviu, învinuiţii au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor a fost estimat la peste opt milioane de euro.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT - Galaţi şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cu sprijinul BCCO Bacău, IPJ Galaţi, Brăila şi Vrancea, IJJ Galaţi şi Bacău, precumşi al Gărzii Financiare - Comisariatul Central. Suportul tehnic în acest caz este asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici