Percheziţii la CJ şi PNL Botoşani, într-un dosar de corupţie privind atribuirea de contracte

Procurorii DNA fac percheziţii, miercuri, la sediile Consiliului Judeţean Botoşani şi PNL Botoşani, într-un dosar privind fapte de corupţie legate de atribuirea preferenţială de contracte unor instituţii şi firme, în perioada în care CJ era condus de Florin Ţurcanu, condamnat anul trecut.

1313 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la CJ şi PNL Botoşani, într-un dosar de corupţie privind atribuirea de contracte

Percheziţii la CJ şi PNL Botoşani, într-un dosar de corupţie privind atribuirea de contracte (Imagine: Ionut Tabultoc/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2010-2014, arată DNA, într-un comunicat de presă.

"În cursul zilei de 23.09.2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în două locaţii situate pe raza judeţului Botoşani, reprezentând sediul unei instituţii publice şi sediul filialei teritoriale a unui partid politic", a precizat sursa citată.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii fac percheziţii la sediile Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani şi Partidului Naţional Liberal Botoşani.

Ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada în care CJ Botoşani era condus de Florin Ţurcanu, acesta fiind revocat din funcţie după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare, în decembrie 2014, au precizat sursele citate.

Faptele de corupţie vizate sunt legate de modul în care Consiliul Judeţean Botoşani ar fi atribuit contracte unor instituţii şi firme.

Conform surselor citate, percheziţiile vizează ridicarea unor documente: acte contabile, contracte, precum şi a unor obiecte care pot forma obiectul unor infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).

Faptele vizate de procurori ar fi fost comise între 2012 şi 2014 şi se referă la acordarea preferenţială a unor contracte de execuţie lucrări, prestări servicii unor firme agreate în schimbul unor foloase necuvenite, contractele fiind plătite cu bani din bugetele instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. De asemenea, se cercetează modul de organizare a unor evenimente, târguri expoziţionale în judeţul Botoşani prin risipirea banului public şi cu consecinţa obţinerii unor foloase inclusiv de ordin electoral.

Conform aceloraşi surse, sunt avute în vedere şi alte aspecte legate de numirea în poziţie cheie la conducerea unor instituţii publice a unor persoane agreate de factorii decizionali de la nivelul Consiliului Judeţean în perioada menţionată.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Florin Ţurcanu a fost revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în 17 februarie, după ce în decembrie 2014 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual.

Florin Ţurcanu, fost preşedinte al PNL Botoşani, a fost trimis în judecată în anul 2011, pentru că a consemnat nereal faptul că mai mulţi membri ai filialei au fost excluşi din partid, deşi în Delegaţia Permanentă acestora li se ridicase doar sprijinul politic. În urma acestor hotărâri, acele persoane şi-au pierdut calitatea de consilier local sau judeţean.

După ce a fost revocat din funcţie, Florin Ţurcanu, care era şi copreşedinte al noului PNL, a anunţat că se retrage din politică şi din viaţa publică.

Ţurcanu a fost preşedintele CJ Botoşani din 2012 până în februarie 2015, iar în legislatura 2008-2012 a fost deputat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici