Percheziţii la Tribunalul Caraş-Severin, fiind vizat un judecător care ar fi luat mită 80.000 euro. "Fabrici de facturi", constituite în dosar

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, o percheziţie la Tribunalul Caraş-Severin, în biroul unui judecător suspectat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două societăţi comerciale, printre persoanele vizate fiind un notar şi un lichidator judiciar. Conform unor surse judiciare, lichidatorul judiciar înfiinţase adevărate "fabrici de facturi", formate din 30 de firme fantomă.

953 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Tribunalul Caraş-Severin, fiind vizat un judecător care ar fi luat mită 80.000 euro. "Fabrici de facturi", constituite în dosar

Percheziţii la Tribunalul Caraş-Severin, fiind vizat un judecător care ar fi luat mită 80.000 euro

UPDATE 12:25 - "Fabrici de facturi", constituite în dosar

Lichidatorul judiciar care a constituit grupul infacţional din care făcea parte şi un judecător din cadrul Tribunalului Caraş Severin înfiinţase adevărate "fabrici de facturi", formate din 30 de firme fantomă, potrivit unor surse judiciare.

Conform surselor citate, lichidatorul judiciar Ion Tudor, împreună sora şi tatăl său, care erau asociaţi şi administratori în mai multe firme şi asociaţi coordonatori în cadrul unor societăţi civile profesionale de lichidare a unor societăţi aflate în insolvenţă, au atras mai mulţi administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive.

Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmărea fie să majoreze artificial cheltuielile şi implicit deducerea TVA, fie să poată retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvenţă sau pentru valorificarea bunurilor din insolvenţă.

"Acesta ar fi înfiinţat, ulterior, mai multe societăţi comerciale, aşa-zise „fabrici de facturi”, palierul 1 infracţional, care nu-şi declarau toate veniturile şi emiteau facturi neînregistrate în contabilitate, către alte firme implicate în activitatea infracţională", potrivit Poliţiei Române.

Sursa citată a precizat că „fabricile de facturi” au funcţionat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării.

De asemenea, firmele din palierul 2 ar fi emis facturi către firmele de pe palierul 3, circuitul financiar fiind în sens invers celui al documentelor, respectiv banii fiind transferaţi de la palierul 3 către palierul 1 prin intermediul societăţilor de pe palierul 2, iar apoi din conturile firmelor situate pe primul palier, sumele au fost retrase în numerar.

Ulterior, toate aceste societăţi, în număr de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu acelaşi profil de activitate, care a fost înfiinţată înainte de radierea celei care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative şi contabile ale firmelor radiate au fost distruse.

Astfel, conform anchetatorilor, aceste aceste firme "nu au achitat la bugetul de stat impozitul pe profit şi TVA aferente facturilor emise către firmele situate pe palierele 2 şi 3", prejudiciul produs bugetului de stat fiind calculat la aproximativ şase milioane de lei.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, într-un comunicat de presă, că în acest caz este vizat un grup infracţional organizat suspectat de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începînd cu anul 2009 a fost constituit un grup infracţional organizat sprijinit de către un magistrat judecător care, fiind investit cu soluţionarea unor dosare privind insolvenţa unor societăţi comerciale, a pretins şi primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane, cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăţi", potrivit DIICOT.

După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracţional, lichidator judiciar, a vândut bunurilor societăţilor în faliment, la preţuri subevaluate, către alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societăţi au vândut bunurile către alte persoane, la o valoare mult mare, a precizat DIICOT.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că judecătorul de la Tribunalul Caraş-Severin suspectat că a luat mită 80.000 de euro este Nicuşor Maldea, de la Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, iar lichidatorul judiciar este Ion Tudor.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT fac percheziţii în acest caz doar la Tribunalul Caraş-Severin, din municipiul Reşiţa. Anchetatorii vor audia, miercuri, 13 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere. Printre cei care vor fi duşi la audieri sunt judecătorul Nicuşor Maldea, lichidatorul judiciar Ion Tudor, precum şi notarul Florica Dobre.

Sursele judiciare au mai arătat că grupul infracţional ar fi fost constituit din 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, care ar fi atras în grup mai mulţi administratori de firme.

Acţiunea a fost efectuată de procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul BCCO Timişoara şi SCCO Caraş-Severin, precum şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici