Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş

Salvamontiştii sibieni avertizează că stratul de zăpadă proaspătă din Munţii Făgăraş este extrem de instabil şi există pericolul producerii de avalanşe, recomandând turiştilor să nu se aventuzeze pe trasee şi să rămână în apropierea cabanelor.

71 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş

Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş (Imagine: Sebastian David/Mediafax Foto)

Salvamontiştii sibieni avertizează că stratul de zăpadă proaspătă, depus peste stratul de zăpadă îngheţată sau chiar peste gheaţă, este extrem de instabil.

"În zona Munţilor Făgăraş există pericolul producerii de avalanşe, de aceea este recomandabil ca turiştii să nu se aventureze pe traseele de deasupra cabanelor şi să aibă echipament special de iarnă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

Recomandarea salvamontiştilor vizează mai ales zona Bâlea, aflată la peste 2.000 de metri altitudine, dar destul de accesibilă cu telecabina.

"În zonă se ajunge destul de uşor cu maşina până la Bâlea Cascadă şi apoi cu telecabina. De aceea, turiştii sunt atraşi de zonă, însă le recomandăm să nu plece de lângă cabane. Stratul de zăpadă este instabil şi poate pleca la vale, chiar dacă nu în avalanşe de mari dimensiuni. Avalanşele se pot produce chiar fără trecerea turiştilor, pentru că la o jumătate de metru de zăpadă riscul este destul de mare. De aceea, este bine ca ei să-şi ia măsuri de precauţie", a declarat Virgil Grosaru, reprezentant al Serviciului Salvamont Cârţişoara, care se ocupă de zona Bâlea.

Potrivit meteorologilor de la Centrul Regional Transilvania Sud, marţi la prânz stratul de zăpadă de la Bâlea Lac măsura 50 de centimetri, fiind în creştere întrucât în zonă ninge în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici