Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat

Salvamontiştii din staţiunile hunedorene Straja şi Râuşor îi avertizează pe turişti asupra pericolului declanşării unor avalanşe în zonele înalte ale masivelor Vâlcan, Parâng şi Retezat, din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.

103 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat

Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat (Imagine: Shutterstock)

"Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700 - 1.800 metri", a declarat, marţi, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al patrulea, în unele locuri chiar de gradul al cincilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 32 de grade.

Şeful Salvamont Hunedoara a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă este mai mare.

"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă", a afirmat Ovidiu Bodean.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.

Şi în Parâng există pericolul producerii de avalanşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici