Pericol pe munte: risc însemnat de avalanşă în majoritatea masivelor montane şi vreme geroasă

  • Riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul 3 din 5 - în majoritatea masivelor montane din România.
  • Până vineri seara, vremea la munte va fi geroasă, cu temperaturi minime de minus 19 grade.
177 afișări
Imaginea articolului Pericol pe munte: risc însemnat de avalanşă în majoritatea masivelor montane şi vreme geroasă

Pericol pe munte: risc însemnat de avalanşă în majoritatea masivelor montane şi vreme geroasă

Meteorologii anunţă joi că riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul 3 din 5 - în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng - Şureanu, Ţarcu - Godeanu, Călimani - Bistriţei - Ceahlău, la altitudini mai mari de 1.800 de metri altitudine.

La altitudini mai mici şi în Munţii Vlădeasa, riscul este moderat - gradul 2 din 5.

„La peste 1800 metri, în ultimele două zile a nins şi s-au cumulat 20 l/mp, însă pe fondul vântului întens din nord-vest o mare parte a fost spulberată şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite, formând numeroase plăci de vânt, precum şi troiene însemnate. Acest strat proaspăt de zăpadă pulver a fost depus peste cel vechi, în general îngheţat şi stabilizat. Riscul declanşării avalanşelor este însemnat (3), datorat prezenţei plăcilor de vânt uşor friabile la orice supraîncărcări, precum şi a stratului nou de zăpadă pulver depus. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă proaspătă şi spulberată de la altitudini mai mari este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite. Coeziunea cu stratul mai vechi, îngheţat şi parţial stabilizat este redusă. Riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni mici este moderat (2) şi poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă de la peste 1500 m altitudine”, avertizează meteorologii, referindu-se la Munţii Făgăraş.

Avertizarea este valabilă de joi seară până vineri la ora 20.00.

Vremea va intra într-un proces accentuat de răcire, devenind geroasă noaptea şi dimineaţa, dar şi în cursul zilei de vineri la peste 1.800 metri. Cerul va fi temporar noros şi începând din Apuseni
şi nordul Carpaţilor Orientali va ninge şi se va depune strat proaspăt de zăpadă în majoritatea masivelor. Noaptea, în Apuseni şi Orientali, iar vineri mai ales în Carpaţii Meridionali, cantităţile de
precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 10 l/mp. Vântul va creşte treptat în intensitate, cu intensificări temporare de 70-100 km/h pe creste din sector predominant nord-vestic începând din
cursul nopţii în Carpaţii Orientali, apoi şi în rest, viscolind şi spulberând zăpada şi reducând vizibilitatea.

Local se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, se anunţă temperaturi minime de la -19 la -14 grade şi maxime de la -16 la -13 grade, iar mai jos minime de la -14 la -8 grade şi maxime de la -13 la - 6 grade.

Grosimea stratului de zăpadă joi, la ora 14.00:

Carpaţii Meridionali: 160 cm la Bâlea-Lac, 130 cm la Vf. Omu, 120 cm Vf. Ţarcu, 53 cm la Cuntu, 39 cm la Parâng, 28 cm la Sinaia, 24 cm la Păltiniş, 7 cm Fundata, 4 cm la Predeal.

Carpaţii Orientali: 89 cm la Vf. Călimani, 75 cm la Lăcăuţi, 59 cm la Ceahlău-Toaca, 54 cm la Vf. Iezer, 54 cm la Bucin, 15 cm la Penteleu.

Carpaţii Occidentali: 60 cm la Stâna de Vale, 46 cm la Semenic, 18 cm la Vf. Vlădeasa 1800, 22 cm la Roşia Montană, 13 cm la Băişoara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
avalanşă,
risc,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici