Video PERICOLUL de explozie din gara Breaza, după ce un vagon cu nitrat de amoniu a luat foc, înlăturat/ Celulă de criză: 16 trenuri, oprite în gări | FOTO, VIDEO

Echipele de intervenţie au evacut oamenii care locuiesc în apropierea Gării Breaza Nord din judeţul Prahova, după ce dintr-un vagon al unui tren încărcat cu nitrat de amoniu a luat foc, circulaţia feroviară fiind blocată. Mai multe trenuri de călători au fost oprite temporar în gările Comarnic, Câmpina şi Sinaia. UPDATE: În jurul orei 20.00 pompierii au reuşit să înlăture pericolul de explozie.

3264 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

UPDATE ora 21.42: Incendiul de la Breaza, provocat de scântei de la saboţii prin frânare

Pompierii din Prahova au stabilit că trenul marfar încărcat cu nitrat de amoniu a luat foc din cauza unor scântei de la saboţii prin frânare, care au aprins podeaua din lemn, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ISU Prahova, incendiul produs la vagonul trenului marfar are ca şi cauză probabilă “scânteile mecanice”.

”De la saboţi, prin frânare, s- a aprins podeaua din lemn. Noi am găsit în vagonul respectiv patru saci a câte şase sute de kilograme, topiţi în totalitate, cu usuriţă putea fi o catasfrofă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.

Potrivit acesteia, specialiştii mută, la această oră, vagonul pe o altă cale, într-o zona de siguranţă, pentru a se relua ciruclaţia.

În trenul marfar se aflau 2.000 de tone de nitrat de amoniu.

Un vagon al unui tren încărcat cu nitrat de amoniu a luat foc, marţi, fiind oprit între staţiile Comarnic şi Câmpina pentru intervenţia ISU. Zeci de persoane au fost evacuate, iar după câteva ore incendiul a fost lichidat.

Ministrul Transporturilor a dispus o comisie de cercetare care va analiza cauzele producerii acestui incident.

Marţi seara, 16 trenuri de călători erau oprite în gările de pe Valea Prahovei, din cauza evenimentului feroviar din Gara Breaza, potrivit CFR Infrastructură.

UPDATE ora 21.08: Celulă de criză la nivelul Ministerului Transporturilor pentru gestionarea incidentului din Breaza

Ministerul Transporturilor a instituit o celulă de criză, începând cu ora 17.15, pentru gestionarea situaţiei legate de incidentul feroviar din zona Haltei Breaza, potrivit unui comunicat emis de instituţie; 16 trenuri fiind oprite în gări la ora transmiterii acestei ştiri, potrivit CFR SA. 

Începând cu ora 17.15, la nivelul Ministerului Transporturilor s-a instituit o celulă de criză pentru gestionarea cât mai eficientă a situaţiei legate de incidentul feroviar din zona Haltei Breaza. Coordonarea celulei de criză este asigurată de Secretarul de Stat Ninel Cercel. Din această structură mai fac parte: Secretarul de Stat pe domeniul rutier Florin Biban şi directorii generali ai Companiilor Feroviare - CFR Infrastructură, CFR Călători, CFR Marfă şi AGIFER”, se arată în comunicatul emis.

La faţa locului sunt mobilizaţi reprezentanţii serviciilor de siguranţă a circulaţiei de la toate companiile implicate, precizează Ministerul Transporturilor .

După finalizarea operaţiunilor din zona Haltei Breaza, ministrul Transporturilor a dispus o comisie de cercetare care va analiza cauzele producerii acestui incident şi va propune măsuri pentru ca asemenea evenimente să nu se repete.

La ora transmiterii acestei ştiri, 16 trenuri de călători sunt oprite în gările de pe Valea Prahovei – Comarnic (trenul 15934 de la ora 16.58 şi trenul 14038 de la ora 17.08), Câmpina (trenurile 1633 de la ora 18.00, 12472 de la ora 18.45 şi 3007 de la ora 18.33), Valea Largă (trenul 3010 de la ora 17.43 şi trenul 1635 de la ora 18.30), Sinaia (trenurile 1746 de la ora 18.30 şi 1731 de la ora 18.43), Azuga (trenul 1646 de la ora 19.44), Buda (trenurile 1741 de la ora 19.37 şi 3009 de la ora 19.43), Floreşti Prahova (trenurile 1643 de la ora 18.59 şi 14035 de la ora 19.36), Buşteni (trenurile 13012 de la ora 19.10 şi 1622 de la ora 19.25) - din cauza evenimentului feroviar din zona Haltei Breaza, potrivit CFR Infrastructură.

În jurul orei 16.50 s-au semnalat scurgeri de conţinut dintr-un vagon al unui tren de marfă. Trenul transporta nitrat de amoniu de la Tg Mureş la Ploieşti Triaj. Trenul a fost oprit între staţiile Comarnic şi Câmpina pentru intervenţia ISU şi a reprezentanţilor firmei pentru care se efectua transportul.

Din motive de siguranţă, traficul feroviar a fost oprit şi s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a liniei de contact pe tot intervalul feroviar Câmpina - Comarnic.

UPDATE ora 20.00: Pompierii au reuşit să înlăture pericolul de explozie din gara Breaza, judeţul Prahova, unde s-a produs un incendiu la un vagon încărcat cu nitrat de amoniu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că incendiul a fost localizat, iar vagonul afectat de incendiu a fost decuplat.

Nu mai este pericol. Containerul a fost deschis, se procedează la inundarea cu cât mai multă apă a acestuia. A fost o intervenţie extrem de dificilă. Dacă nu acţionează cum trebuie, riscul era imens”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.

De asemenea, IGSU a anunţat că incendiul a fost lichidat, iar persoanele evacuate vor reveni la locuinţele lor.

Anterior, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, declara că au fost evacuaţi 55 de localnici şi angajaţii Gării Breaza. ”Substanţa poate provoca o tragedie la supraîncălzire”, declară sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, spune că până la această oră au fost evacuaţi 55 de localnici şi angajaţii Gării Breaza, aceştia urmând să fie duşi într-un spaţiu sigur.

Intervenim pentru răcirea vagonului, pentru că nitratul poate provoca o tragedie la supraîncălzire. Suntem aici, intervenim”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.

Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Prahova, Mădălin Stroe, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că trenul mergea din Târgu Mureş spre Târgovişte.

Toate cele 25 de vagoane sunt încărcate cu nitrat de amoniu.

La rândul său, prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a declarat că trenul este încărcat cu 2.700 tone de nitrat de amoniu.

Potrivit IGSU, peste 70 de pompieri intervin pentru stingerea incendiului, în sprijinul acestora fiind dislocat şi un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere din cadrul ISU Braşov.

De asemenea, s-a decis ca mai multe mijloace de transport să fie trimise la faţa locului pentru a prelua persoanele evacuate şi a le conduce în spaţiile puse la dispoziţie de către autorităţile locale.

Astfel, vor fi utilizate următoarele mijloace: ISU Bucureşti-Ilfov: 2 microbuze, un autocar şi o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, ISU Braşov: un microbuz, ISU Dâmboviţa: un microbuz, IGSU: 2 microbuze”, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Un vagon încărcat cu nitrat de amoniu a început să fumege, marţi seara, în Gara Breaza Nord din Prahova.

Trenul este de marfă, compus din 25 vagoane, iese fum de la un container situat la jumătate. Intervenim pentru răcire. S-a oprit alimentarea cu curent, urmează să se scoată linia de sub tensiune”, declara purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.

Echipele de intervenţie au decis evacuarea populaţiei, iar circulaţia feroviară este blocată pe un fir.

„La această oră, trenul (de marfă - n.n.) este oprit între staţiile Comarnic şi Câmpina pentru intervenţia ISU şi a reprezentanţilor firmei pt care efectua transportul”, a precizat, anterior CFR SA.

Administratorul reţelei feroviare a mai anunţat că, din motive de siguranţă, traficul feroviar a fost oprit şi s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a liniei de contact pe tot intervalul Câmpina-Comarnic.

ISU Prahova: 55 de localnici şi angajaţii Gării Breaza au fost evacuaţi până acum

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, declară că până la această oră au fost evacuaţi 55 de localnici şi angajaţii Gării Breaza. ”Substanţa poate provoca o tragedie la supraîncălzire”, declară sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, spune că până la această oră au fost evacuaţi 55 de localnici şi angajaţii Gării Breaza, aceştia urmând să fie duşi într-un spaţiu sigur.

Intervenim pentru răcirea vagonului, pentru că nitratul poate provoca o tragedie la supraîncălzire. Suntem aici, intervenim”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.

Vasiloae a spus că se procedează la evacuarea populaţiei pe o rază de aproximativ 800 de metri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici