Perioada de carantină pentru condamnaţii în dosarul "Transferurilor" a expirat

Perioada de carantină pentru şapte din cei opt condamnaţi în dosarul transferurilor, George Copos, Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Victor şi Giovani Becali, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, a expirat, în timp ce în cazul lui Gigi Neţoiu expiră miercuri, urmând să le fie stabilit regimul de detenţie.

689 afișări
Imaginea articolului Perioada de carantină pentru condamnaţii în dosarul "Transferurilor" a expirat

Perioada de carantină pentru condamnaţii în dosarul "Transferurilor" a expirat (Imagine: Mediafax Foto)

În cazul lui George Copos, Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Victor şi Giovani Becali, Cristian Borcea şi Jean Pădureanu perioada de carantină a expirat, astfel că în zilele următoare la penitenciarele în care aceştia îşi execută pedepsele se vor întruni comisii care le vor stabili regimul de detenţie.

Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu şi managerul general al FC Steaua Mihai Stoica sunt încarceraţi la Penitenciarul Rahova, iar fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu se află la Spitalul Penitenciarului Jilava, având probleme medicale. Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă, în timp ce Gigi Neţoiu este la Penitenciarul Craiova.

"Cel mai probabil, comisia se va întruni săptămâna aceasta ori, cel mai târziu, la începutul săptămânii viitoare", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, unde sunt încarceraţi Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali.

Pentru că pedepsele primite de cei trei depăşesc în fiecare caz trei ani de închisoare, cel mai probabil regimul de detenţie pe care îl vor primi va fi unul închis, motiv pentru care nu vor mai putea rămâne la Penitenciarul Poarta Albă.

"Aici nu avem regim închis de detenţie, avem numai semideschis şi deschis. Din acest motiv nu ar putea să-şi ispăşească pedeapsa la Poarta Albă, trebuind să fie transferaţi la penitenciare cu regim închis", a afirmat Botezan, care a precizat că cei trei ar putea fi transferaţi la penitenciare precum cele din Slobozia sau Tulcea.

Şi la Penitenciarul Rahova, în termen de nouă zile, se va întruni o comisie care va stabili unde îşi vor executa pedepsele Mihai Stoica, Gheorghe Popescu şi George Copos.

Cei trei vor fi încarceraţi tot în regim închis, în condiţiile în care au fost condamnaţi la pedepse mai mari de trei ani. Cu toate acestea, în funcţie de mai mulţi factori care vor fi luaţi în calcul de membrii comisiei, aceştia ar putea să beneficieze de regim semideschis.

În cazul lui Gigi Neţoiu, care este încarcerat la Penitenciarul Craiova, perioada de carantină expiră miercuri întrucât acesta a fost adus în penitenciar cu o zi mai târziu decât ceilalţi condamnaţi, a declarat, marţi, Marian Gînjoveanu, purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie. El a precizat că, cel mai probabil, comisia din penitenciar se va întruni până la sfârşitul acestei săptămâni pentru a stabili regimul de detenţie în cazul lui Neţoiu.

Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depăşesc 13 ani.

În schimb, regimul semideschis se aplică iniţial deţinuţilor condamnaţi la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc 3 ani.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Avocaţii lui Mihai Stoica şi Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţie în anulare în cazul condamnărilor primite în dosarul transferurilor de jucători.

Sesizarea lui Mihai Stoica a avut primul termen de judecată în 21 martie. Instanţa a amânat atunci judecarea pentru 4 aprilie, întrucât decizia din dosarul transferurilor de jucători nu a fost motivată.

Contestaţia lui Cristian Borcea a fost înregistrată în 12 martie şi va fi judecată în 28 martie.

Şi avocaţii lui Ioan şi Victor Becali au depus, în 14 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, contestaţii în anulare, care se vor judeca la 11 aprilie, în dosare separate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici