Peste 1.200 de agricultori au protestat la sediul Guvernului

Peste 1.200 de agricultori au protestat marţi în Piaţa Victoriei, cerând deblocarea accesului la fondurile europene, acordarea restanţelor la subvenţii, reducerea accizei la motorină şi combaterea evaziunii fiscale.

24 afișări
Imaginea articolului Peste 1.200 de agricultori au protestat la sediul Guvernului

Peste 1.200 de agricultori au protestat la sediul Guvernului (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

Agricultorii au încheiat mitingul cu o horă şi au cerut demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Agriculturii, având cu ei sape de lemn ca simbol al sărăciei în care i-au adus actualii guvernanţi.

Fermierii au ameninţat că dacă vor fi ignoraţi şi de această dată, vor veni în Piaţa Victoriei cu unelte adevărate, cu furci, cu coase cu sape, pentru a determina autorităţile să conştientizeze că există oameni în agricultura românească.

Protestatarii au încins o horă în faţa Guvernului şi l-au invitat şi pe premierul Emil Boc, "să-l joace...în picioare oamenii muncii din agricultură". Aceştia au adus un coş plin cu varză pe care scria "agricultura României în faliment" şi o jumătate de bicicletă cu o singură roată pe care era scris "fonduri europene?".

Participanţii la protest au cerut deblocarea accesului la fondurile europene, acordarea restanţelor la subvenţii, reducerea accizei la motorină şi combaterea evaziunii fiscale. Aceştia au purtat pancarte pe care scria "Vrem motorină pentru agricultură la preţ european" "Premierii României - Milogii europei", "În loc de sprijin financiar, numai minciuni", Stop munca la negru" şi "Nu distrugeţi irigaţiile".

Agricultorii nu s-au plâns de soarele care ardea puternic marţi la prânz, spunând că ei sunt învăţaţi cu căldura, dar "guvernanţii dacă stau în căldură, îi găsesc dracii".

Aceştia au adus şi câţiva căluşari, care au jucat pe scenă în aplauzele celor care strigaseră demisia Guvernului. Unul dintre protestatari a cântat la chitară o melodie a lui Tudor Gheorghe.

Un ţăran de aproape 70 de ani spunea că sapa de lemn pe care o purta în spate înseamnă sărăcia din satul lui din Maramureş, sărăcie pe care abia o mai poate duce.

"Nu ne-au mai dat subvenţii şi nu mai putem supravieţui, o să murim în curând. Nu mai avem cu ce ne lucra pământul, nu mai avem ce da de mâncare la animale", a spus acesta.

Fermierii spun că i-au tratat marţi pe guvernanţi "cu spatele", având scena amplasată cu spatele la Palatul Victoria, pentru că aşa sunt şi ei trataţi de autorităţi.

La jumătatea protestului au apărut pe cer patru elicoptere militare şi trei MIG-uri 21, care i-au făcut pe fermieri să huiduie din nou ca şi când în aparatele de zbor ar fi fost cei pe care îi fluierau şi îi huiduiau ei în faţa sediului Guvernului.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a precizat că protestul agricultorilor nu are nicio legătură cu acordul încheiat cu FMI, agricultorii ieşind în stradă pentru combaterea evaziunii fiscale şi accesarea fondurilor europene.

Nicolae Ştefan preciza că dacă autorităţile nu vor găsi soluţii pentru ieşirea din criză a agriculturii, s-ar putea ajunge la blocarea drumurilor europene din 1 iunie. El a mai spus că vor urma proteste în fiecare judeţ pentru deblocarea accesului la fondurile europene, "deoarece statul român blochează această accesare".

Liderul Agrostar a mai spus că fermierii iau subvenţiile cu un an întârziere. "Subvenţiile se iau cu întârzieri de un an, noi credităm guvernul României cu banii noştri, iar agricultorii se împrumută la bănci cu dobânzi foarte mari", a precizat Ştefan.

Acesta a subliniat că mai mult de jumătate dintre fermierii români sunt în pragul închiderii activităţii din cauza scăderii dramatice a vânzării produselor agroalimentare.

La protestul de marţi, care a durat două ore, au participat şi membri ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, Ligii Utilizatorilor de Apă şi Patronatului Crescătorilor de Porci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici