Peste 10.000 de pelerini, la săbătoarea Sfântului Dimitrie

Peste 10.000 de pelerini au fost, luni, la Patriarhie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, când slujba a fost oficiată de IPS Pavlos, mitropolit de Drama, care a remarcat că în prezent tot mai mulţi oameni aleg să renunţe la orice valori, în schimbul unor funcţii importante.

183 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de pelerini, la săbătoarea Sfântului Dimitrie

Peste 10.000 de pelerini, la săbătoarea Sfântului Dimitrie (Imagine: Vasile Magradean/ Arhiva Mediafax Foto)

Biserica Ortodoxă prăznuieşte în fiecare an, pe 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În acest an, Sfânta Liturghie de la Patriarhie a fost oficiată la Altarul de vară, de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul (IPS) Pavlos, mitropolit de Drama, împreună cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi din care au făcut pare Preasfinţitul (PS) Siluan, episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aceştia fiind înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit, mitropolitul Pavlos a spus că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a schimbat dregătoriile lumeşti cu valorile duhovniceşti neclintite, ierarhul grec deplângând faptul că" în zilele noastre tot mai mulţi oameni aleg să renunţe la orice valori, în schimbul unor funcţii importante".

El a adăugat că grija principală a Sfântului Dimitrie s-a îndreptat către tineri care au şi mai multă nevoie astăzi de modele şi îndrumare.

"Deşi ofiţer în armata romană, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost de fapt un ostaş al lui Hristos. El a fost creştin într-o epocă în care costa foarte mult să fii creştin. Aceasta înseamnă că, orice demnitate ar avea cineva, el poate fi în acelaşi timp ostaş al Mântuitorului Hristos şi Bisericii Sale. Ocupaţia sau demnitatea cuiva nu constituie un impediment pentru viaţa şi credinţa creştină. Credeţi că în zilele noastre nu se descoperă noi mucenici ? În ţările din Orientul Mijlociu sabia necruţătoare a islamului seceră creştinii autentici pe care îi aşează în aceeaşi oştire cu cea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie", a mai spus IPS Pavlos.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre marii mucenici, făcători de minuni şi tămăduitori ai Bisericii creştine. El a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, şi a fost general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei.

A fost martirizat în anul 306 pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa în Mântuitorul Hristos.

Slujba a putut fi ascultată şi de credincioşii aflaţi la coadă pentru a se închina la raclele cu sfintele moaştele celor trei ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, aduse de delegaţia greacă din Muntele Athos, ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aşezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei.

Pelerinii au spus că este pentru prima dată când peterc la coadă doar patru ore, cel mult cinci. Apoi mai stau la o coadă ca să ia agheasmă.

"Am strat la coadă cam patru ore şi jumătate. Am venit pe la cinci dimineaţa. Dar a fost foarte bine. Este foarte bine organizat. Să ştiţi ceva că eu, care vin de mulţi ani, vă pot spune că am simţit ajutorul sfiniţilor. Sigur, trebuie să ai credinţă. Eu m-am rugat mult ca, dacă mama va muri, să nu fie singură în casă, ci să-i fim în preajmă, aşa cum îşi dorea. Să ştiţi că aşa s-a întâmplat. Apoi, eu m-am rugat mult pentru sănătate şi ne-a ajutat Dumenzeu", a spus Anica, o femeie de 50 de ani, care a venit împreună cu sora ei. Şi aceasta din urmă a povestit că şi-a dorit să facă multe amenajări în casă şi a reuşit să facă tot ceea ce şi-a dorit.

O altă femeie povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a aflat că este bolnavă. "De atunci, cu ajutorul medicilor, dar mai ales al lui Dumnezeu, sunt în putere", spunea ea, adăugând că a stat la coadă patru ore, dar este fericită. "A fost o vreme minunată. Am stat fără probleme. Se aude slujba şi este foarte bine", a mai spus femeia.

Trei fetiţe stau pe treptele bisericii. Şi ele s-au închinat sfinţilor.

"Am sărutat moaştele. Ştiu şi rugăciuni: «Înger, îngeraşul meu» şi «Tatăl nostru». Acum stăm la rând ca să intrăm în biserică. Suntem din Lunguleţu, de lângă Bucureşti, iar la religie avem o doamnă. M-am rugat pentru sănătate şi să iau note bune", a spus o fetiţă de nouă ani.

Numărul pelerinilor creşte de la oră la oră. Zilnic au trecut pe Dealul Patriarhiei peste 20.000 de oameni, începând de vineri.

Sărbătorile închinate hramului caredralei patriarhale se vor încheia în 28 octombrie.

Marţi este cinstit Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Între orele 7.00 - 8.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii care doresc să se împărtăşească. În continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi, la Altarul de vară.

De asemenea, marţi, 27 octombrie, la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc etapa finală a celei de a opta ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească intitulat Lăudaţi pe Domnul, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La acest eveniment, invitaţi speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, şi actriţa Ana Calciu.

Miercuri, 28 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, urmată de slujba de Te Deum în deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici