Peste 100.000 de pelerini s-au rugat la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi

Peste 100.000 de pelerini s-au rugat, până marţi, la moaştele Sfintei Parascheva, Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena şi Sfântului Ioan Gură de Aur, aflate la Iaşi, organizatorii afirmând că în acest an timpul pe care oamenii l-au petrecut la coadă a fost mai mic decât în anii precedenţi.

947 afișări
Imaginea articolului Peste 100.000 de pelerini s-au rugat la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi

Peste 100.000 de pelerini s-au rugat la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că până marţi, în cele patru zile de pelerinaj, au fost solicitate serviciile Ambulanţei sau ale voluntarilor de la Crucea Roşie de 216 ori, 11 persoane dintre cele care stăteau la coadă fiind transportate la spital. Nu s-au înregistrat cazuri grave, doar lipotimii, căderi de calciu şi cazuri de diabet.

Marţi, pelerinii au stat la coadă cel mult trei ore, rândul celor care aşteptau să se închine la moaşte întinzându-se pe aproximativ un kilometru, însă luni timpul de aşteptare a fost chiar mai mic de două ore.

Cu un flux de aproximativ 1.200 de pelerini pe oră, care s-a păstrat constant de vineri de la ora 20.00, organizatorii estimează că, până în prezent, peste 100.000 de persoane s-au închinat la raclă, în pofida faptului că în ultimele zile a plouat şi temperatura nu a depăşit 8 grade Celsius.

"Am aplicat două sancţiuni. Un bărbat de 38 de ani din municipiul Iaşi a primit o amendă de 300 de lei pentru provocare de scandal în locuri publice. Vorbea urât, adresa expresii jignitoare, făcea scandal şi colegii l-au amendat. Un tânăr de 19 ani din judeţul Neamţ a fost amendat cu 100 de lei pentru cerşetorie, după ce a fost avertizat să înceteze", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Miercuri, de la ora 09.00, pe o scenă ridicată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi va fi oficiată Sfânta Liturghie, la care vor participa înalţi prelaţi din ţările ortodoxe vecine.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.

Tot vineri seară au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea "Simonos Petras" din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, aşezate într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminică au fost aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului în perioada în care are loc pelerinajul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care stau noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi şi de către Mitropolie ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici