Peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi repatriaţi în 2012

Peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi repatriaţi, în cursul acestui an, pentru a-şi ispăşi pedepsele în România, repatrierea lor urmând să se facă în etape, după echivalarea sentinţelor de condamnare de către instanţele române.

759 afișări
Imaginea articolului Peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi repatriaţi în 2012

Peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi repatriaţi în 2012 (Imagine: Mediafax Foto)

Chestorul Ioan Băla, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi transferaţi, în acest an, în penitenciare din România, repatrierea urmând să se facă în etape, după echivalarea sentinţelor de condamnare de către instanţele române.

"Este vorba de aproximativ 11.500 de cetăţeni condamnaţi, care sunt încarceraţi în penitenciare din spaţiul comunitar. Dosarele acestora vor fi transmise în România pe cale diplomatică şi vor fi reanalizate de instanţe româneşti pentru echivalarea sentinţelor, iar ulterior vor fi repatriate şi persoanele condamnate. Este o procedură care se va derula pe etape", a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Potrivit chestorului Băla, transferarea persoanelor este o formă de cooperare internaţională care are la bază, în principal, raţiuni umanitare şi ca obiectiv facilitarea reintegrării sociale a condamnaţilor.

"Reintegrarea socială a persoanelor condamnate este mult mai uşor de realizat în ţara de origine", a spus Ioan Băla.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a arătat că repatrierea deţinuţilor se va face în baza deciziei-cadru a Consiliului Europei privind aplicarea principiului recunoaşterii reciproce în cazul hotărârilor judecătoreşti în materie penală în Uniunea Europeană.

"Statele membre au fost obligate să adopte măsuri pentru a se conforma până la data de 5 decembrie 2011 urmând ca, din acest an, să se treacă la repatrierea cetăţenilor încarceraţi", a conchis Băla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici