Peste 120 de angajaţi de la societatea Drumuri şi Poduri Deva protestează în centrul oraşului

Peste 120 de angajaţi de la societatea Drumuri şi Poduri Deva, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, protestează, marţi, în centrul oraşului, cerând să li se achite datoriile acumulate de primării, în contul unor lucrări la drumuri realizate anul trecut.

26 afișări

Protestatarii au pornit într-un marş din faţa societăţii, vor trece prin centrul oraşului, după care vor picheta sediul Primăriei Deva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Angajaţii scandează "Vrem să muncim", "Nu vrem pomană" şi poartă pancarte cu inscripţiile "Am lucrat, când ne plătiţi?", "Stop concedierii drumarilor" şi "Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină".

Circulaţia în centrul Devei este blocată pe un sens, din cauza marşului angajaţilor de la Drumuri şi Poduri.

Preşedintele Sindicatului Drumarilor Hunedoara, Marius Vintilă, a declarat că, înainte de declanşarea protestului, a discutat cu mai mulţi primari datornici şi că nu a reuşit să recupereze banii. În plus, acesta a afirmat că a cerut aprobare pentru desfăşurarea mai multor mitinguri, în mai multe localităţi, însă i s-a refuzat, motiv pentru care acum solicită o şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Angajaţii firmei de Drumuri şi Poduri Deva, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, ameninţă că vor picheta sediile primăriilor din judeţ dacă societatea nu reuşeşte să recupereze de la acestea sumele investite pentru lucrările la drumuri realizate anul trecut.

Potrivit lui Marius Vintilă, firma Drumuri şi Poduri Deva are de recuperat 15 milioane de lei, majoritatea de la primăriile din judeţ pentru care a realizat lucrări de reparaţii la drumuri, în 2008.

"Avem de recuperat 15 milioane de lei pentru lucrările efectuate şi neîncasate, datorii care atârnă greu în economia firmei, care a făcut împrumuturi la bănci pentru a efectua lucrările, iar acele credite sunt purtătoare de dobânzi. Numai Primăria Deva ne datorează 6,3 milioane de lei, urmată de consiliile locale Densuş, cu 830.000 de lei, Uricani, cu 500.000 de lei şi Călan şi Baru Mare, fiecare cu câte 400.000 de lei", a spus preşedintele Sindicatului Drumarilor Hunedoara, Marius Vintilă.

Potrivit acestuia, alte primării de comune datorează firmei Drumuri şi Poduri Deva sume cuprinse între 50.000 şi 200.000 de lei.

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara declara, săptămâna trecută, că nu este de acord cu acţiunile de protest anunţate de drumari şi considera că aceştia sunt la fel de vinovaţi ca şi primarii care au contractat lucrări, deşi nu aveau bani.

"Angajaţii de la Drumuri şi Poduri Deva ar trebuie să se întrebe de ce au lucrat fără bani până acum? Sigur, nu este numai problema lor, ci a conducerii firmei şi a liderilor de sindicat. Dar este o înţelegere în care ambele părţi sunt vinovate. Şi firma de construcţii, şi primăriile. Şi aici nu mă refer numai la societatea de Drumuri şi Poduri Deva care este în subordinea Consiliului Judeţean, fiindcă aici sunt zeci de firme de construcţii care sunt în aceeaşi situaţie", declara, în urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

Potrivit acestuia, Guvernul a alocat suma de 25,4 milioane de lei judeţului Hunedoara pentru drumuri.

"Suma de 17 milioane de lei a fost repartizată primăriilor şi restul banilor au rămas la Consiliul Judeţean şi vor fi folosiţi pentru drumurile judeţene. Din suma de 17 milioane de lei primăriile trebuie să achite lucrările realizate până acum. Dacă nu se încadrează, nu mai pot contracta altele. O să fim cu ochii pe primari pentru că nu sunt bani", afirma preşedintele CJ.

Moloţ susţinea că banii au fost repartizaţi deja pe hârtie primăriilor, care îi vor cuprinde în bugete şi apoi vor urma procedurile pentru ca sumele să ajungă la fimele care au efectuat lucrări şi nu au fost plătite.

De asemenea, Moloţ spunea că este posibil să aibă loc noi concedieri la firma de Drumuri şi Poduri Deva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici