Peste 130 de descinderi în zona de vest a ţării, cei vizaţi vor fi aduşi la Bucureşti pentru audieri

Peste 130 de descinderi au loc, marţi, de la ora 6.00, la locuinţele şi la locurile de muncă ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră din zona de vest a ţării într-o amplă anchetă coordonată de DNA privind corupţia la frontieră, persoanele vizate urmând să fie aduse la Bucureşti pentru audieri.

117 afișări
Imaginea articolului Peste 130 de descinderi în zona de vest a ţării, cei vizaţi vor fi aduşi la Bucureşti pentru audieri

Peste 130 de descinderi în zona de vest a ţării, cei vizaţi vor fi aduşi la Bucureşti pentru audieri (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

La descinderi, participă jandarmi, poliţişti, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, persoanele vizate în ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie urmând a fi aduse la Bucureşti pentru audieri.

În acest caz, poliţiştii şi vameşii vizaţi au fost monitorizaţi mai multe luni, procurorii având indicii şi probe privind fapte de corupţie la punctele de trecere a frontierei.

Zeci de poliţişti şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA, au descins, marţi dimineaţă, în vămile Stamora Moraviţa, judeţul Timiş, şi Naidăş, judeţul Caraş - Severin, mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.

Vama Stamora Moraviţa, aflată la graniţa cu Serbia, a fost blocată, marţi dimineaţă, după ce două autocare pline cu poliţişti şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au ajuns la punctul de trecere a frontierei.

Potrivit anchetatorilor, sunt vizaţi vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.

Mai multe filtre au fost organizate de poliţişti şi jandarmi pe drumul dintre Timişoara şi Vama Stamora Mraviţa, iar descinderi au loc, la ora transmiterii acestei ştiri, şi la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor din municipiu.

În judeţul Caraş-Severin, zeci de mascaţi au descins la vama Naidăş, a cărei activitate a fost blocată, în timp ce pe drumurile din judeţ au fost organizate mai multe filtre.

Potrivit anchetatorilor, descinderi au loc şi în Reşiţa, la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră vizaţi de anchetatori.

Descinderile din Timiş şi Caras-Severin au început simultan, marţi dimineaţă, la ora 6.00.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş - Severin, Emilia Maghiar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că inspectoratul nu comentează această acţiune a DGA.

Sunt vizaţi de anchetă peste o sută de poliţişti şi vameşi, în paralel având loc descinderi la locuinţe ale acestora din mai multe judeţe.

Întreaga acţiune este coordonată de la Bucureşti, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din judeţul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Cele 59 de persoane au fost arestate, la cererea anchetatorilor, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, avocaţii inculpaţilor au declarat recurs la deciziile de arestare preventivă, ce urmează să fie judecat la instanţa supremă.

Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilor României pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare, care au avut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioadă premergătoare unui nou Raport al CE, dar care nici până acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, el răspunzând: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet, nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?".

Preşedintele a participat la reuniunea Consiliului European, susţinând o declaraţie de presă la final.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici