Peste 150 de sindicalişti din învăţământ au pichetat sediul Ministerului Educaţiei

Peste 150 de sindicalişti au pichetat, marţi, sediul Ministerul Educaţiei, cerând guvernanţilor să nu îngheţe salariile în 2012, să deblocheze posturile din învăţământ şi să aloce şase la sută din PIB pentru educaţie.

382 afișări
Imaginea articolului Peste 150 de sindicalişti din învăţământ au pichetat sediul Ministerului Educaţiei

Peste 150 de sindicalişti din învăţământ au pichetat sediul Ministerului Educaţiei (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

La protest au participat sindicalişti de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret", atât din Bucureşti, cât şi din mai multe judeţe din ţară, printre care Mehedinţi, Constanţa, Dâmboviţa, Călăraşi şi Ialomiţa.

Aceştia au avut pancarte pe care scria "Deblocaţi posturile din unităţile de învăţământ", "Acordaţi învăţământului 6% din PIB conform Legii educaţiei naţionale", "Nu abandonaţi investiţiile din învăţământ" şi "Respectaţi dreptul copiilor la educaţie". Sindicaliştii au scris pe o pancartă o poezie intitulată "Aritmetică" - "Dom' preş', cu drag, la toţi ne-aţi spus: / Un sfert din leafă vi s-a dus ... / Ce v-a rămas, vedeţi pe loc: / Aveţi salar cât domnul Boc!".

O delegaţie a sindicaliştilor a depus la Registratura Ministerului Educaţiei scrisoarea cu cererile angajaţilor din învăţământ, adresată ministrului Daniel Funeriu.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 13.00, fără ca ministrul Educaţiei să îi invite la discuţii. Sindicaliştii din învăţământ au anunţat că vor continua protestul de la sediul Ministerul Educaţiei şi în zilele următoare.

Sindicaliştii din învăţământ cer Guvernului şi Ministerului Educaţiei să îşi revizuiască atitudinea faţă de politica salarială şi să nu îngheţe salariile angajaţiilor din sistemul public în 2012.

Aceştia precizează că salariaţii din educaţie au de recuperat de la statul român 33,4%, potrivit deciziilor obţinute în instanţă, la care se adaugă alte 12 procente, bani nerecuperaţi din tăierea salariilor cu 25% aplicată în luna iunie 2010.

"Subliniem încă o dată că nerespectarea hotărârilor judecătoreşti irevocabile privind plata unor drepturi salariale reprezintă un abuz fără precedent şi totodată asistăm la încălcarea drepturilor consfinţite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", au precizat reprezentanţii FSLI.

De asemenea, sindicaliştii solicită deblocarea posturilor din unităţile de învăţământ, ţinând cont de lipsa acută de personal. Aceştia reclamă numărul prea mare de preşcolari şi elevi la grupe şi, respectiv în clase. "Sunt numeroase situaţii în care o educatoare este nevoită să se ocupe de 40 de copii, deşi legea prevede un număr maxim de 20 de preşcolari la grupă", susţin sindicaliştii.

Protestatarii solicită şi respectarea prevederilor Legii educaţiei, prin care educaţia ar trebui să primească 6% din PIB începând cu 1 ianuarie 2012 şi resping propunerea Guvernului de a aloca sistemului de învăţământ doar 2% din PIB.

Federaţiile sindicatelor din învăţământ reclamă şi lipsa de dialog social din partea instituţiilor statului, considerând că în acest fel "se doreşte reducerea la tăcere a sindicatelor".

Sindicaliştii din învăţământ au început săptămâna trecută protestele la Ministerul Educaţiei. Câteva zeci de cadre didactice, membre ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au organizat, în 9 noiembrie, un protest spontan în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumite de anunţul guvernanţilor de a îngheţa salariile în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici