Peste 17.000 de apartamente din Galaţi nu au apă caldă şi căldură din cauza unei avarii

Peste 17.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare din Galaţi nu beneficiază, sâmbătă după-amiază, de căldură şi apă caldă, din cauza unei avarii apărute la reţea, în cursul serii urmând să fie afectaţi toţi gălăţenii racordaţi la acest sistem.

239 afișări
Imaginea articolului Peste 17.000 de apartamente din Galaţi nu au apă caldă şi căldură din cauza unei avarii

Peste 17.000 de apartamente din Galaţi nu au apă caldă şi căldură din cauza unei avarii (Imagine: Mediafax Foto)

Avaria s-a produs, vineri seară, la reţeaua aparţinând producătorului local de energie termică, societatea Electrocentrale Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Administratorului special al Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a declarat, sâmbătă, că este vorba despre o avarie survenită la o vană foarte veche de la magistrala de alimentare cu agent termic a municipiului Galaţi, lucru care a afectat furnizarea agentului termic către oraş.

Potrivit acestuia, s-a intervenit pentru remedierea defecţiunii, însă reparaţiile necesită timp.

"Am intervenit de aseară (vineri seară - n.r.), am încercat să remediem defecţiunile fără să afectăm întreg oraşul, dar nu s-a putut. Este o vană veche din 1971 care nu a mai fost schimbată de atunci. Noi sperăm ca în următoarele două-trei ore să rezolvăm problemele existente, iar de la ora 18.00 să poată fi repornit sistemul", a afirmat el.

Potrivit acestuia, reţelele Electrocentrale sunt foarte vechi şi nu s-au putut face investiţiile necesare pentru modernizare având în vedere problemele finaciare cu care se confruntă societatea, generate în special de datoriile neachitate de către fosta societate locală care asigura furnizarea agentului termic în oraş, Apaterm.

Sâmbătă după-amiază, potrivit reprezentanţilor societăţii locale de furnizare a agentul termic, Calorgal, sunt afectate de avarie circa 17.000 de apartamente din oraş, însă în orele următoare vor fi afectaţi toţi gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare deoarece parametrii agentului termic au scăzut foarte mult şi din acest motiv toate punctele termice se vor închide până la remedierea defecţiunilor.

În plus, afirmă angajaţi ai Calorgal, după ce sistemul va fi repornit va mai dura câteva ore până când toţi gălăţenii vor putea beneficia de apă caldă şi căldură şi este posibil ca acest lucru să se întâmple abia duminică dimineaţă.

În municipiul Galaţi a început să se furnizeze căldură în sistem centralizat abia de duminica trecută, după ce societatea Electrocentrale Galaţi a primit gazul necesar pentru producerea agentului termic.

Societatea Electrocentrale Galaţi nu a putut primi până de curând gazul necesar producerii de agent termic pentru că are de achitat către Romgaz şi Transgaz o datorie de circa 54 de milioane de lei, bani neîncasaţi de la societatea falimentară Apaterm, cea care a asigurat până la sfârşitul lunii martie furnizarea agentului termic pentru oraş. În locul Apaterm, al cărei faliment a fost declarat de Curtea de Apel Galaţi, a fost reactivată societatea Calorgal, creată în anul 2013 de către Consiliul Local Galaţi pentru asigurarea serviciilor de furnizare a agentului termic în oraş, ca soluţie de rezervă la falimentul preconizat al Apaterm.

În 5 noiembrie, Adunarea Creditorilor societăţii Electrocentrale a aprobat Strategia de funcţionare a acestei societăţi în perioada noiembrie 2015-martie 2016 care presupune, printre altele, livrarea agentului termic către societatea de distribuţie Calorgal SA numai cu plata în avans a acestuia, furnizarea gazelor naturale şi prestarea serviciului de transport gaze naturale numai cu plata în avans, semnarea, înaintea contractelor de furnizare şi transport gaze naturale valabile pentru regimul de iarnă 2015-2016, a convenţiilor de eşalonare a datoriilor acumulate.

Pe de altă parte, pentru ca gălăţenii să beneficieze de căldură în sistem centralizat în această iarnă, Primăria a decis să se împrumute cu 20 de milioane de lei de la Ministerul de Finanţe, banii urmând să fie folosiţi pentru achiziţia gazului metan. De altfel, Primăria anunţa recent, într-un comunicat, că a virat 3,5 milioane de lei către Electrocentrale SA Galaţi, într-un cont special, destinat exclusiv achiziţiei de gaz metan.

În prezent, conform reprezentanţilor Calorgal, din cele aproximativ 98.000 de apartamente din Galaţi, circa 54.000 mai figurează ca branşate la sistemul centralizat de termoficare, din care însă aproximativ 40.000 sunt locuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici