Peste 200.000 de persoane şi-au luat certificat Covid nou ca urmare a unor informaţii false

Peste 200.000 de persoane au intrat în ultimele 24 de ore pe platforma certificat-covid.gov.ro pentru a obţine un certificat nou. Asta după ce mulţi au primit mesaje de genul „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”. Este un fake news de proporţii, spune Andrei Baciu.

1208 afișări
Imaginea articolului Peste 200.000 de persoane şi-au luat certificat Covid nou ca urmare a unor informaţii false

Peste 200.000 de persoane şi-au luat certificat Covid nou ca urmare a unor informaţii false

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu spune vineri, pe Facebook, că multe persoane au primit astfel de mesaje în ultimele zile: „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”.

„Este un fake news de proporţii. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmaţie falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune”, susţine Baciu.

El spune că din mesaj se poate foarte uşor înţelege că numai „astăzi” poţi prelungi certificatul, deşi acestea se pot genera din platformă oricând, nefiind condiţionat de oră sau de zi.

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de joi până vineri pentru a obţine certificat nou, de teamă că nu îşi vor mai putea folosi certificatul.

„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depăşit, acestea îşi pot reemite certificatul în orice moment. Deşi acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara ţării, în funcţie de regulile din fiecare ţară. Dacă o să călătoriţi, e important să verificaţi care sunt regulile fiecărui stat”, a adăugat secretarul de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici