Peste 200 de medici vor picheta, joi, sediul Ministerului Muncii

Protestul medicilor continuă, peste 200 de cadre medicale sunt aşteptate să picheteze sediul Ministerului Muncii, după ce discuţiile purtate, miercuri, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, nu au adus niciun rezultat, anunţă sindicaliştii din sănătate.

224 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de medici vor picheta, joi, sediul Ministerului Muncii

Peste 200 de medici vor picheta, joi, sediul Ministerului Muncii (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Discuţiile dintre reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat şi Sindicatului Promedica cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, nu au dus la nicio soluţie concretă, drept pentru care medicii vor continua greva, conform programului stabilit, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii federaţiilor sindicale.

Astfel, joi, 31 martie, în jur de 200 de medici vor picheta sediul Ministerului Muncii între orele 12:00 - 14:00.

"În principiu, discuţia a fost pe revendicările pe care toate formaţiunile participante la protest le-au anunţat încă de acum două săptămâni. Însă, ceea ce ţine de salarii e la Ministerul Muncii, iar legea unică a salarizării este încă în discuţii", au explicat reprezentanţii sindicatelor pentru MEDIAFAX.

Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au protestat între 21 şi 27 martie prin grevă de tip japonez. Potrivit calendarului prezentat de sindicalişti, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii va avea loc pichetarea Ministerului Sănătăţii, iar pe 11 – 17 aprilie va fi Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore. Dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, pe 18 aprilie medicii vor declanşa Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitatea medicală şi asigurarea urgenţelor.

Solicitarile F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă; asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Sindicaliştii mai atrag atenţia că, "în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţioanalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici