Peste 200 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Peste 200 de persoane au participat, duminică, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 decembrie, dejucat de procurori.

1968 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Peste 200 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Mitingul, planificat de trei organizaţii maghiare de tineret, a fost autorizat pentru zona statuii "Gabor Aron” din localitate.

Participanţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de Beke István şi Szőcs Zoltán, scandând numele acestora şi "Dreptate”.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile "Burebista” Braşov, colonel Stoian Adrian Laurenţiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că mitingul a durat aproximativ o oră.

"Mitingul a fost autorizat. Din partea Jandarmeriei am asigurat un număr suficient de efective şi tehnică. Nu au fost acţiuni care să ducă la sancţionarea vreunei persoane"; a spus colonel Stoian Adrian Laurenţiu.

Beke Istvan şi Szocs Zoltan, ambii în stare de arest preventiv, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc, dejucat de procurori, au fost trimişi în judecată, dosarul urmând să fie soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti.

Szocs Zoltan este acuzat de instigare la atentat contra unei colectivităţi şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Istvan va fi judecat pentru tentativă la atentat contra unei colectivităţi, tentativă la nerespectarea regimului materiilor explozive.

"Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare <Mişcarea de Tineret 64 de Comitate> – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea ”Ungariei Mari”)", arătau procurorii DIICOT printr-un comunicat de presă.

La data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, "Szocs Zoltan, preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României", adăugau procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici