Peste 350 de tone de melci merg la export în fiecare an, din Bistriţa-Năsăud. Preţul unui kilogram ajunge la 30 de euro, dar culegătorii primesc doar 2 lei

Peste 350 de tone de melci sălbatici, recoltaţi din Bistriţa-Năsăud, sunt trimişi la export, în principal în Italia, unde preţul unui kilogram ajunge la 30 de euro, în timp ce culegătorii primesc doar doi lei.

6727 afișări
Imaginea articolului Peste 350 de tone de melci merg la export în fiecare an, din Bistriţa-Năsăud. Preţul unui kilogram ajunge la 30 de euro, dar culegătorii primesc doar 2 lei

Peste 350 de tone de melci merg la export în fiecare an, din Bistriţa-Năsăud. Preţul unui kilogram ajunge la 30 de euro, dar culegătorii primesc doar 2 lei

Sute de tone de melci, fructe de pădure, ciuperci şi plante aromatice sunt culese de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud în fiecare an şi ajung în cea mai mare măsură la export, în Italia, Franţa, Germania, Grecia sau Spania.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud (APM BN), cea care autorizează astfel de activităţi de recoltare a animalelor, plantelor sau a fructelor din fauna sălbatică a judeţului, spune că anul trecut s-au colectat din judeţ 359 de tone de melci.

Culegătorii de melci primesc pentru fiecare kilogram pe care îl predau centrelor de colectare 1,5 - 2 lei, într-o zi reuşind să strângă între 12 şi 15 de kilograme de melci. Aceştia trebuie să ştie că nu orice melc este bun pentru export, ci doar cei care au minim 28-30 de milimetri.

„Nu sunt greu de adunat. Mergem dimineaţa şi reuşim să strângem 12 - 15 kilograme. În special dimineaţa, pe rouă, sunt uşor de găsit şi de adunat. Acum, cum a plouat mult, sunt şi mulţi melci”, spune Mihail Pop, unul dintre culegători.

Cele peste 350 de tone de melci care sunt colectate în fiecare an din livezile şi pădurile din Bistriţa-Năsăud ajung la export, cea mai mare cantitate mergând către Italia.

Nu numai melcii din Bistriţa-Năsăud sunt preferaţi de străini, ci şi plantele aromatice, ciupercile şi fructele de pădure.

“Au fost recoltate anul trecut şi 161 de tone de leurdă, 71 de tone de tei, 64 de tone de arnică şi 42 de tone de coada şoricelului din flora sălbatică a judeţului. APM Bistriţa Năsăud a autorizat, în baza studiilor de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna sălbatică realizate de Comisia se specialitate a Academiei Române şi acţiuni de recoltare a ciupercilor, fiind vorba de 485 de tone de hribi, 260 de tone de gălbiori, 82 de tone de ghebe şi 1,5 tone de trufe. De asemenea, au fost recoltate şi fructe de pădure - 733 de tone de afine, 560 de tone de mere pădureţe, 196 de mure şi 182 de zmeură”, a declarat directorul APM Bistriţa-Năsăud, Sever Roman.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici