Peste 400 de milioane de lei, valoarea pagubelor produse de calamităţi în ultimele 2 luni în Vâlcea

Autorităţile din judeţul Vâlcea au raportat pagube în valoare de peste 422 de milioane lei în urma calamităţilor naturale produse în lunile iulie şi august în acest judeţ, cele mai multe şi mai costisitoare avarii fiind înregistrate la infrastructura de transport.

325 afișări
Imaginea articolului Peste 400 de milioane de lei, valoarea pagubelor produse de calamităţi în ultimele 2 luni în Vâlcea

Peste 400 de milioane de lei, valoarea pagubelor produse de calamităţi în ultimele 2 luni în Vâlcea (Imagine: Gelu Ionescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de Prefectura Vâlcea, 86 de localităţi ale acestui judeţ au fost afectate de calamităţi naturale în perioada 12 iulie - 2 septembrie, valoarea pagubelor inventariate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ridicându-se la 422.497.270 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele mai însemnate avarii au fost produse de inundaţii şi alunecări de teren la infrastructura locală de transport, respectiv la drumuri de interes local, poduri şi podeţe, unde se raportează pagube în valoare de 184.834,050 lei.

De asemenea, o suprafaţă totală de 15.656 de hectare de terenuri agricole a fost calamitată, valoarea culturilor compromise ridicându-se la 97.781.580 lei.

Conform sursei citate, pagubele produse la drumurile forestiere se ridică la 88.263.000 lei, în timp ce pentru repararea drumurilor judeţene avariate în urma calamităţilor este nevoie de 43.410.000 lei.

De asemenea pagubele produse de inundaţii şi alunecări de teren pe drumurile naţionale din Vâlcea sunt în cuantum de 3.841.460 lei, în timp ce valoarea pagubelor la lucrările hidrotehnice este de 3.849.000 lei. Tot din cauza calamităţilor meteorologice au fost afectate reţele electrice, reţele de gaze naturale şi reţele de telefonie.

În total, conform bilanţului prezentat de autorităţile din Vâlcea, 19 locuinţe au fost distruse, 251 de case au fost inundate, 806 anexe gospodăreşti afectate, fiind evacuate 468 de persoane şi salvate 523 de persoane.

Cea mai afectată a fost comuna Vaideeni, unde zeci de persoane au rămas fără case, în condiţiile în care acestea au fost luate de viituri. La Vaideeni au fost duse 26 de construcţii uşoare care să le ţină loc de case familiilor sinistrate, alte şase astfel de construcţii fiind duse la Râmnicu Vâlcea, Alunu, Laloşu, Şuşani şi Berbeşti.

Autorităţile din judeţul Vâlcea au întocmit, de asemenea, o listă a principalelor materiale de construcţii necesare pentru reconstrucţia caselor distruse de calamităţile naturale, la întocmirea acesteia avându-se în vedere un proiect tehnic de execuţie a unei case cu două camere cu o suprafaţă construită de 61.33 metri pătraţi, respectiv o suprafaţă utilă de 47 metri pătraţi, ce presupune un pachet de materiale de construcţii al cărui conţinut cuprinde: ciment, armătură, elemente de zidărie, lemn, tablă pentru învelitoare, elemente de tocărie şi de finisaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici