Peste 5.000 de oameni la Patriarhie, în prima zi a sărbătorilor de Sfântul Dimitrie. 50 de persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale

Peste 5.000 de oameni, dintre care mulţi veniţi încă de la ora 2.00 noaptea, s-au adunat în jurul Catedralei Patriarhale din Capitală, miercuri, în prima zi a a sărbătorilor închinate Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru care au fost aduse la Bucureşti, în premieră, moaşte ale Sfântului Nectarie.

738 afișări
Imaginea articolului Peste 5.000 de oameni la Patriarhie, în prima zi a sărbătorilor de Sfântul Dimitrie. 50 de persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale

Peste 5.000 de oameni la Patriarhie, în prima zi a sărbătorilor de Sfântul Dimitrie. 50 de persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale (Imagine: Marius Dobrescu/Mediafax Foto)

"Pelerinajul credincioşilor a început miercuri după prânz, dar sărbătoarea închinată Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, a debutat marţi noaptea, la ora 22,35, odată cu sosirea pe Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» a moaştelor Sfântului Nectarie aduse în Capitală de Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost întâmpinată la aeroport de PS Ciprian Câmpineanul, PS Varlaam Ploieşteanul, ambii episcopi vicari patriarhali, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, părinte Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preoţi şi diaconi.

După ce moaştele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli, au ajuns pe pământ românesc, a avut loc primirea în salonul oficial al aeroportului, unde a fost săvârşită Slujba Polihroniului de către PS Ciprian Câmpineanul, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfinţia Sa a urat bun venit IPS Efrem pentru vizita şi aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Nectarie în România, arătând că "sfinţii se întâlnesc între ei sub chipul sfintelor moaşte şi îi adună pe credincioşi", a povestit părintele Stoica.

A urmat cuvântul IPS Efrem, în care acesta a mărturisit că este dorinţa Sfântului Nectarie ca "noi să fim prezenţi aici, în această ţară (România - n.r.)".

Cincizeci dintre cele peste 5.000 de persoane adunate miercuri în jurul Catedralei Patriarhale din Bucureşti au avut nevoie de îngrijiri medicale, până la ora 16.30, însă niciunul dintre cazuri nu a necesitat transportarea la spital, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

La corturile de prim ajutor amenajate la Patriarhie s-au prezentat persoane care acuzat stări de oboseală sau leşin, tensiune mare sau hiperglicemie.

Miercuri dimineaţă, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit şi inaugurat Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Capitală. La finalul slujbei, Întâistătătorul BOR a spus că este bucuros că moaştele Sfântului Nectarie au ajuns şi la Centrul de îngrijiri paliative care îi poartă numele.

"Avem o bucurie deosebită că moaştele sfântului au poposit mai întâi la acest aşezământ, iar primirea oficială se va realiza pe Colina Bucuriei lângă Catedrala Patriarhală. Am început ziua de astăzi cu o sfinţire a unui aşezământ dedicat îngrijirii bolnavilor, deoarece anul acesta, în Patriarhia Română, avem o deosebită atenţie pentru Slujba Sfântului Maslu şi pentru îngrijirea bolnavilor. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un făcător de minuni, mai precis un vindecător de boli, de aceea venirea sa la Bucureşti, prin sfintele sale moaşte, înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită", a spus Părintele Patriarh.

La rândul său, Mitropolitul Efrem a apreciat că Sfântul Nectarie de la Eghina se bucură de "o aşa mare cinstire în rândul poporului român".

"Inima noastră freamătă de o bucurie profundă când vedem ce aşezământ deosebit de frumos a fost ridicat aici, prin grija Patriarhului Daniel, centru care a fost menit să aducă consolare în suferinţă celor care suferă de boli. Şi pentru noi emoţia este cu atât mai puternică cu cât vedem că v-aţi gândit să daţi numele Sfântului Ierarh Nectarie acestui centru", a spus IPS Mitropolit Efrem.

Apoi, în centrul Capitalei a început procesiunea Calea Sfinţilor, la care au participat peste 800 de preoţi din parohiile din Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Procesiunea s-a încheiat cu primirea moaştelor Sfântului Nectarie de către PF Daniel, pe espalnada din curtea Patriarhiei, şi aşezarea lor în Baldachinul special amenajat.

La primirea moştelor, Întâistătătorul BOR a rostit un cuvânt de mulţumire conducerii Bisericii din Grecia, care a făcut posibilă trimiterea la Bucureşti a moaştelor Sfântului Nectarie.

"Trăim astăzi momente de binecuvântare şi bucurie duhovnicească deosebite pe care Duhul Sfânt, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ni le dăruieşte prin venirea moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, la Bucureşti. De aceea, mulţumim Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, pentru binecuvântare şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina, pentru bunăvoinţă şi osteneală, întrucât au răspuns cu dragoste evlaviei românilor ortodocşi faţă de Sfântul Nectarie. Prezenţa în aceste zile de sărbătoare, la Bucureşti, a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toţi: ierarhi, cler, vieţuitori ai mănăstirilor, credincioşi pelerini din România şi din străinătate", a spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a mai spus că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou şi Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina au în comun darul vindecărilor de boli sufleteşti şi trupeşti, fiind numiţi "făcători de minuni" sau "vindecători".

"Vindecările şi minunile pe care aceşti sfinţi le-au săvârşit nu au rămas necunoscute. Credincioşi din multe părţi ale lumii dau mărturii neîncetate despre minunile lor. Pentru a sublinia şi mai mult lucrarea harului lui Dumnezeu în misiunea Bisericii lui Hristos din poporul român, comuniunea sfinţilor, dar şi nevoia de vindecare sufletească şi trupească a societăţii de azi, au fost aduse la Bucureşti moaştele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli, în acest an proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre An omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica a înţeles întotdeauna că viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie însă apărate şi cultivate, spre slava lui Dumnezeu şi binele oamenilor. Totodată, implicarea Bisericii în asistenţa medicală socială este deodată o vocaţie spirituală şi o necesitate practică. În aceste zile de binecuvântare şi de bucurie pe care ni le oferă Hristos Domnul prin sfinţii Săi, vă felicităm pe toţi pentru venirea dumneavoastră la Bucureşti şi ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia şi osteneala, râvna şi dărnicia, cu darurile Sale cele bogate şi netrecătoare, cu sănătate şi înţelepciune, cu pace şi bucurie, cu ajutor în familia şi în activitatea dumneavoastră, cu ani mulţi şi binecuvântaţi, pentru a spori în credinţă şi în iubire frăţească, în sfinţenie şi fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinţilor şi spre dobândirea mântuirii", a mai spus, cu acelaşi prilej, PF Daniel.

La rândul său, IPS Efrem a binecuvântat mulţimea adunată pe Dealul Patriarhiei, spunând că ziua de azi este "o zi a revărsării darurilor cereşti şi a unei bucurii negrăite, pentru noi, cei ce, cu deplină bucurie şi adâncă emoţie am sosit astăzi aici, smerenia noastră şi delegaţia însoţitoare, ca să aducem, la invitaţia Preafericirii Voastre, mâna dreaptă a celui între sfinţi părintele nostru Nectarie, episcopul Pentapolei şi ctitorul mănăstirii Sfânta Treime din Eghina, spre sfinţirea, binecuvântarea şi zidirea sufletească a evlaviosului popor român cel iubitor de sfinţi".

Potrivit Mitropolitului Efrem, vizitele precum cea făcută la Bucureşti în aceste zile "contribuie, fără îndoială, la dezvoltarea relaţiilor interortodoxe şi face mult mai puternice legăturile duhovniceşti dintre noi". "Cooperarea dintre Bisericile noastre se încununează cu succese, armonia ecumenică a mersului nostru comun, ca ortodocşi, este evidenţiată şi, mai mult, astfel de vizite constituie dovada concretă a faptului că Biserica este «una, sfântă, sobornicească şi apostolică». De aceea, în acest moment, îngăduiţi-mi să vă transmit îmbrăţişarea şi salutul frăţesc al Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Athenei şi al toată Elada", a mai spus IPS Efrem.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a precizat că, la sărbătoarea de anul acesta a Sfântului Dimitrie, este pentru prima oră în istoria pelerinajului de la Bucureşti când au fost aduse moaşte ale Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli de la Eghina. "Foarte mulţi credincioşi au urcat Dealul Patriarhiei încă de astă-noapte, de la ora 2. Au fost credincioşi care au vrut să fie printre primii care să se închine la moaştele Sfinţilor Dimitrie cel nou, Nectarie de la Eghina şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena", a spus părintele Stoica.

Potrivit Patriarhiei, pelerinajul se va desfăşura timp de şapte zile neîntrerupt, zi şi noapte, până marţi, 30 octombrie. Credincioşii din Capitală, împreună cu preoţii din Bucureşti, dar şi cei din Ilfov şi Prahova, sunt astfel gazde pentru pelerinii care vin din ţară.

Parohiile din Bucureşti, Ilfov şi Prahova vor oferi hrană caldă pelerinilor care se vor afla pe Dealul Patriarhiei, fiind pregătite zilnic între 6.000 şi 8000 de porţii de mâncare. De asemenea, pelerinii vor primi apă plată, ceai şi cafea. Ceaiul va fi oferit în special pe timpul nopţii, când temperaturile scad mult.

Tot cu prilejul manifestărilor de Sfântul Dimitrie, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor au hotărât ca toate bisericile din jurul Dealului Patriarhiei, 20 la număr, să fie deschise permanent pentru pelerinii care doresc să se adăpostească pe durata nopţii. De asemenea, au fost amenajate două săli de sport, la colegiile Mihail Eminescu şi Ion Creangă, pentru cazarea pelerinilor pe timpul nopţii. "Sunt saltele, iar fiecare pelerin primeşte câte un sac de dormit. Sperăm ca, în fiecare an, să fie un pelerinaj plin de încărcătură duhovnicească. În fiecare seară, de la orele 18.00, pe podium va fi oficiată slujba privegherii, la care pot participa credincioşi din Bucureşti, dar şi pelerinii", a mai spus părintele Stoica.

Numărul pelerinilor veniţi miercuri, în prima zi a pelerinajului, poate fi considerat un record. Cei peste 5.000 de oameni - mulţi dintre ei suferinzi, dar cu speranţă în puterile Sfântului Nectarie Vindecătorul de boli - aşteaptă cu răbdare la coada care se întinde de o distanţă de doi kilometri, să se închine la raclele sfinţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici