Peste 59 000 absolvenţi ai învăţământului postliceal medical vor putea lucra în spaţiul european

Peste 59 000 de absolvenţi ai cursurilor de învăţământ postliceal care au obţinut diploma de asistenţi medicali generalişti înainte de anul 2010 pot obţine recunoaşterea calificărilor profesionale în spaţiul european în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei cu durata de un an.

106 afișări
Imaginea articolului Peste 59 000 absolvenţi ai învăţământului postliceal medical vor putea lucra în spaţiul european

Peste 59 000 absolvenţi ai învăţământului postliceal medical vor putea lucra în spaţiul european (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii (MS), Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au obţinut, după o serie de negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, informează MS.

În urma acestui demers, România va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare, pentru perfecţionarea formării anterioare a asistenţilor medicali, în vederea dobândirii unei formări conforme criteriilor minime prevăzute de directiva europeană, informează Ministerul Sănătăţii.

În acest fel, diplomele profesionale obţinute de către asistenţii medicali înainte de anul 2010 vor fi recunoscute în statele membre, fără ca aceştia să mai fie supuşi altor teste teroretice sau stagii de adaptare în ţările unde doresc să profeseze.

În urma acestor măsuri, studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare, mai precizează MS.

Asistenţii medicali generalişti care doresc să beneficieze de noile măsuri se pot adresa şcolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare, care durează un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici