Video Peste 6.000 de persoane la ”Sărbătoarea Mierii” de la Blaj. FOTO, VIDEO

Peste 6.000 de persoane participă, sâmbătă şi duminică, la ”Sărbătoarea Mierii” de la Blaj, la târgul apicol fiind prezenţi peste 120 de expozanţi şi reprezentanţi din 14 ţări, inclusiv oameni de afaceri din Japonia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

640 afișări

Potrivit primarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, numărul expozanţilor este în creştere faţă de anii trecuţi, târgul fiind destinat în primul rând apicultorilor, iar apoi consumatorilor.

”Târgul se datorează şi numărului mare de apicultori care există în Bazinul Târnavelor. Numărul expozanţilor este în creştere faţă de anul trecut, iar numărul vizitatorilor l-am estimat la peste 6.000. Dacă ne uităm pe programul târgului vedem că se organizează simpozioane, lucrări ştiinţifice în domeniu, iar tehnica nou apărută în apicultură este expusă de firme renumite din ţară şi străinătate. În primul rând e un târg pentru profesionişti şi în al doilea rând pentru consumatori”, a spus Rotar.

Victor Mateş, managerul unei companii procesatoare de miere din Blaj şi iniţiatorul manifestării, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la ediţia din acest an organizatorii au încercat să atragă copiii prin amenajarea unei ”căsuţe a albinelor”, unde aceştia au ocazia să se familiarizeze cu ”utilaje simple din apicultură” şi să cunoască procesul de producere a mierii.

Expozanţii au scos spre vânzare, în principal, produse apicole, miere şi produse apiterapeutice, echipamente şi utilaje agricole, produse tradiţionale româneşti sau certificate ecologic.

Din programul manifestărilor au făcut parte concursuri, conferinţe, spectacole pe tema mierii, tombole cu premii, demonstraţii culinare şi concerte.

La unul dintre concursuri, denumit “Apicultorul meseriaş”, participanţii au fost provocaţi să îşi demonstreze iscusinţa, iar cel care a asamblat un stup în cel mai scurt timp l-a primit cadou. Întrecerea a fost câştigată de un tânăr din Iaşi.

O altă noutate a evenimentului, care a ajuns la a IX-a ediţie, este promovarea portului popular tradiţional. Toţi apicultorii care au venit sâmbătă, în intervalul orar 10.00-12.00, îmbrăcaţi în costum popular reprezentativ pentru regiunea istorică din care provin au primit câte un bon în valoare de 50 de lei pentru utilaje şi unelte agricole. De asemenea, toate doamnele şi domnişoarele care au fost îmbrăcate în costum popular au primit câte un şorţ de bucătărie, iar copiii au fost recompensaţi cu cărţi de colorat, creioane, baloane colorate şi miere.

Târgul se va încheia duminică seara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici