Peste 6.000 de români cer păstrarea directivelor Natura 2000 în forma actuală; ca şi 500.000 europeni

Peste 6.000 de români se numără printre cei aproape o jumătate de milion de europeni care au semnat petiţia susţinută de peste 100 de ONG-uri de mediu din Europa prin care se cere păstrarea directivelor Natura 2000 în forma actuală, fiind strânse semnături până duminică.

191 afișări
Imaginea articolului Peste 6.000 de români cer păstrarea directivelor Natura 2000 în forma actuală; ca şi 500.000 europeni

Peste 6.000 de români cer păstrarea directivelor Natura 2000 în forma actuală; ca şi 500.000 europeni (Imagine: HEPTA)

În luna mai, în contextul în care directivele Păsări şi Habitate au intrat într-un proces de evaluare derulat timp de un an de Comisia Europeană, pentru determinarea eficienţei mai multor acte normative, patru ONG-uri de mediu, reprezentate în România de WWF şi Societatea Ornitologică Română, au lansat o campanie comună de salvare a celor două acte normative din domeniul conservării naturii, la aceasta aderând până în prezent peste 120 de ONG-uri din toată Europa.

Petiţia online "Alertă pentru natură" (www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/), lansată de ONG-uri, invita cetăţenii din cele 28 de state UE să participe la consultarea publică organizată de Comisie pe această temă şi să salveze astfel cele două directive Natura 2000 care protejează cele mai valoroase zone naturale din Europa.

În mai puţin de trei luni, aproape jumătate de milion de cetăţeni din Europa au semnat petiţia comună şi peste 50.000 de mesaje au fost trimise pe reţeaua de socializare Twitter vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans şi Comisarului pentru mediu al UE Karmenu Vella.

Potrivit ONG-urilor de mediu, graţie celor două directive, Europa are acum cea mai mare reţea de arii naturale protejate, Natura 2000, care acoperă 20 la sută din teritoriul UE şi 4 la sută din siturile marine.

În România, există 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23 la sută din suprafaţa ţării. Cele două directive oferă pârghii importante de protecţie legală pentru siturile Natura 2000 din ţară, precum Podişul Hârtibaciului din Transilvania, Munţii Ţarcu, Buila-Vânturariţa, Grădiştea Muncelului-Cioclovina, Apuseni sau Delta Dunării, şi numeroase de specii de floră şi faună, cum ar fi urşii, râşii, ciocănitorile şi berzele, vidrele sau fluturii.

ONG-urile mai arată că România ocupă primul loc în Europa din punct de vedere al biodiversităţii şi deţine ultimele ecosisteme 100 la sută naturale de pe continent, astfel că, în cazul în care directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, România va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversităţii naturale şi al zonelor sălbatice (precum pădurile virgine, defilee, râuri sau pajişti naturale).

Peste 6.000 de români au semnat petiţia pentru păstrarea directivelor Natura 2000 în forma actuală.

Duminică este ultima zi în care cei doresc să semneze petiţia o mai pot face.

Iniţiativa a fost promovată de unele dintre cele mai importante ONG-uri de mediu de la nivel european: BirdLife (din care face parte şi Societatea Ornitologică Română), European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe şi WWF.

Directivele Natura 2000 - Directiva Păsări şi Directiva Habitate - sunt în vigoare din anul 1979, respectiv 1992.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici